Mitt friluftsår 2022

Här kommer en sammanfattning och reflektionen över mitt friluftsår. Bjuder också på några tidigare ej publicerade äventyr. Året började med en utflykt ovanför polcirkeln och slutade med en minnesvärd äta ute på Oscarsvarv i Luleå. Vinden yrde i 17 m/s i byarna och vi hade efterföljande annorlunda vinterbad.

Jag inledde året med en skidtur i Pellokielas naturreservat. Det var kallt och vackert med gamla träd. Drömmer om att åka mer skidor i området och på den vidsträckta Härkmyran. Kanske sova i polcirkelkojan.

Åkte skidor till Djupviken längs efter Malmens väg. Det var kallt, smällde i träden av kylan, lite norrsken dansade på himlavalvet och det var delvis stjärnklart. Nästa morgon färgades himlen röd. Det var en fin tur till den finaste öppna kojan jag besökt. Fick också en liten flashback till barndomens skolutflykt.

Mitt projekt Äta Ute fortsatte. Det blev flera besök till Luleå Kommuns grillplatser för utematlagning. Besökte Hertsöträsket flera gånger, Lillträsket, Niporna och Ormberget. Besökte en del grillplatser på/kring Luleå isbana. Niporna var en mycket fin grillplats med vacker vy. Började på slutet av året känna att det började gå lite slentrian i Äta Ute projektet med samma maträtt flera gånger.

Den stora skidturen ut i Luleå skärgård blev fantastisk med en extra natt på hotellet på Jopikgården. Hotellnatten var en tävlingsvinst. Det blev mycket god utematlagning med plankgrillning. Turen blev på totalt 3 nätter och 4 dagar. Kroppen kändes starkare än förra året. Drömmer redan om nästa skidtur i Luleå Skärgård.

Halo vid Svarthällan, Småskär

Åkte skidor ytterligare två gånger till Kluntarna. En gång för att basta vid Kråkskärsviken och en gång till Storviken för två nätter med övernattning, bastu och mer utematlagning.

En dröm gick i uppfyllelse att åka skidor upp till Sveriges högst belägna fjällstation Låktatjåkko. Det var en tuff utmaning upp. Värdinnan stod i dörren och var orolig för mig när jag kom fram på stapplande ben. Bastun innan middagen var oerhört skön. Trevligt pratsamt sällskap vid middagsbordet, god middag och fint värdskap. Turen tillbaka var spännande med att uppleva elementen. Snön yrde i 20 m/s i byarna och de hurtiga norrmännen skidade förbi mig.

Skrev en artikel om utematlagning som Råek ville publicera i vårnummret av Just Nu. Jag hade besökt Lustigkullen vid Lassbyforsen och lagat en tvårättersmiddag.

Samordnade så att Vårt Luleå skrev om Simonsgården som ingår som en verksamhet inom Arbetsmarknadsförvaltningen, Luleå Kommun. Jag lagade laxknyten på muurikka vid Hertsöträsket och kommunikatören intervjuade deltagarna som bland annat tillverkar veden till Luleå Kommuns grillplatser.

Fick äran att skriva krönikan till Just Nus juninummer. Just Nu ges ut i Råne Älvdal och min krönika handlade om kärleken till naturen och matlagning ute i trakten.

Började läsa på om haiku och skrev tre stycken haiku med bilder från Hertsöträsket, Jockfall och Ammarnäs.

Cyklade en rundslinga runt Råne Älvdal. Upptäckte nya fina platser som jag ville besöka igen. Som stugan vid Lillåholm och rastplatsen på östra sidan om Korpforsen. Ville cykla långt för att träna inför Nationalälvsloppet mellan Överkalix och Kalix som skulle sträcka sig 80 km.

Brändbergsfallet

Vandrade med polaren Per två gånger på Eliasleden upp till Larssonberget och Kalahatten. Två fina vandringar och kulinariska upplevelser. Turerna gav mersmak och drömmen finns kvar att vandra mer på Eliasleden och på Solanderleden med övernattning. På Kalahatten upptäckte vi Agellhydda och undrade om det gick att hyra den men vi har inte lyckats hitta svar på den frågan. Kanske du vet?

Larssonberget

Drömmen att sova på Bjuröklubb blev en övernattning på en av de vackraste hängplatserna med hängmattan. På vandringen till Sillhällorna fick jag dock inte beskåda sjöjungfrun. Hon kanske var i havet just då? Hit återvänder jag igen och igen. Ett magiskt nationaldagsfirande.

Fyren på Bjuröklubb

Cyklade två gånger på Solanderleden med start hemifrån via Svartöstan, centrum, Bergnäset, Kvarnträsket, Kallax och Jaktviken, Måttsund och sen hem via Kvarnträsket. Det var bra och rolig träning inför Nationalälvsloppet.

Såg inlägg på LinkedIn om friluftsliv och natur i Luleå med syfte att locka personer till Luleå. Jag ville bidra till kompetensattraktionen till vår region och skrev ett blogginlägg om mina fem bästa tips i Luleå. När jag var på Sandön så hamnade jag i en direktsändning i P4 Norrbotten med min hängmatta. Delade blogginlägget på Facebook och LinkedIn som blev mitt absolut mest lästa inlägg under 2022 och även mitt mest lästa inlägg sen jag började blogga.

Hängmattan på Sandöklubben, Sandön

Återvände till Korpforsen och den östra rastplatsen. Hade med mig min vän Robert och hans barn. De fick tända elden och koka nudlarna i Trangiaköket. Det var en minnesvärd äta ute med finaste sällskapet.

Korpforsen

Fiskade några gånger på Åträsket vid stugan och en gång fiskade jag med Roberts barn Cecilia och Kalmer. De hade inte fiskat så mycket tidigare men de var tålmodiga och tyckte om att fiska. Vi rökte aborrarna och njöt av dem till en utsökt måltid.

Cyklade Nationalälvsloppet som gick från Överkalix till Gammelgården i Kalix. Det var en rolig och tuff upplevelse med bästa lagkamraten Thomas. Vi följdes åt hela vägen och det var fint att dela upplevelsen. Det hela gav mig mersmak för fler MTB-lopp.

Stuggrannen Henrik lånade mig sin packraft och jag paddlade och fiskade med den i Abramsån nedströms. Jag kom så nära vattnet. Det var en riktigt rolig upplevelse och jag villhöver en packraft 2023. Tänk att paddla mer norrut på Abramsån och fiska gädda ovanför Storforsen.

Kom på att cykla Skridfinnarleden som går mellan Säivisnäs i Haparanda och Räktjärv i Kalix. Leden är totalt 82 km lång. Del 1 och sträckan mellan Säivisnäs och Kåtaträsket blev mitt näst mest lästa inlägg under året. Ett av de härligaste hängmattehängen och kulinariska upplevelserna skedde vid Kåtaträsket. Trots fokushöjande mindfulness navigerade jag fel med kartan i mobilen med leden feldragen i kartan och klafsade i myr. Fick revansch när jag cyklade mellan Hällforsen och Långträsket och navigerade rätt. Denna gången tittade jag mer på skyltarna än i mobilen. Avslutade med ett bastubad vid Hällforsen. Mitt tredje mest lästa inlägg under året blev del 3 på Skridfinnarleden och sträckan Bodträsket till Hällforsen. Sträckan var den hittills bästa sträckan att cykla på Skridfinnarleden och stugan vid Klovatjärnen var riktigt fin. Hällforsen var en magiskt fin rastplats med bastu. Jag kombinerade två av turerna med kultur och lyssnade på spelningar med bl.a. Vera Vinter. Inser att jag uppskattar att köra bilen till en bas med grillplats där jag kan laga god mat på min muurikka och kan sova i hängmatta eller i en öppen stuga. Mitt spännande projekt att cykla och övernatta längs Skridfinnarleden fortsätter nästa år. Längtar redan tillbaka!

Kåtaträsket

I samband med en shoppingtur till Haparanda besökte jag Seskarö och den väl utmärkta Seskarö Trails som erbjöd rolig cykling på tallhedarna. Det var i slutet av campingsäsongen så campingrestaurangen var stängd så jag åt sushi vid restaurangen vid avtagsvägen till campingen. Hit återvänder jag gärna igen och utforskar markerade och omarkerade stigar samt övernattar. Vill besöka Kenkälahti där Gränslandet från Robinson ligger.

Seskarö Trails

Äntligen blev mitt äventyr av på Kungsleden i min morfars fotspår från Vakkotavare till Nikkaluokta. Inledde med paddling från Saltoluokta till Stora Sjöfallet, tvårätters middag och bastu. Vandringen blev en stugtur och vikten på packningen sjönk kraftigt jämfört med förra året. Det blev en minnesvärd vandring i tid och rum. Därmed slutförde jag mitt projekt att vandra i min morfar Ebbes fotspår. Jag glömde dagboken på tåget så jag skrev på blogginlägget från minnet så fort jag kom hem. Frågan är var jag ska vandra i fjällen nästa år?

Singi

Åkte på en fjällresa till Ammarnäs med Luleå Kommuns personalstiftelse. Vandrade med ett gäng från Stadsbyggnadsförvaltningen till Örnbo via grusväg och tydligt markerad led. Vi åt lunch vid Örnbo. Vi hade hittat en fjällkarta på boendet som markerade att det gick en led ovanför den vi gick och vi ville gå tillbaka den vägen. Det visade det sig att den leden inte använts på länge. Leden blev mer och mer svår att se och ledmarkeringarna försvann till slut. Vi vandrade över kalhyggen och tappade leden i sikte men vi navigerade i rätt riktning. När vi kom fram till boendet var jag helt slut. Inspirerade till att vi var några som tog ett kallt bad i Tjulån. Efter det började jag skaka tänder och fick sova med understället och sockar för att inte frysa. Fick en rejäl influensa och blev sängliggande resten av resan.

Jag hade drömt ett tag om att återvända till Muddus Nationalpark. Denna gången valde jag sträckan Skajjde till Muttosluoppal. Det låg ett fem centimeter snötäcke i nationalparken. Det blev en mycket minnesvärd vandring. Jag fick uppleva min mäktigaste upplevelse i mitt friluftsliv.

Falletstugan

Jag åkte tre gånger med Friluftsfrämjandet Luleås ledarledda turer på långfärdsskridskor. Första gången skedde från Kängsön och på Rånefjärden. Andra gången blev på Rånefjärden mot Laxön. Vi såg då sälar på håll. Jag hade en farhåga att mitt vänstra knä inte skulle hålla men det gick utmärkt att åka långfärdsskridskor för knät. Tredje gången blev från Kallax hamn och ut mot Bergön, Halsön och Granön. Det har varit roliga, sociala och lärorika turer. Åkte en gång på Hertsöträsket när det låg ett tunt snölager och lagade klassisk norrländsk parisare som jag sköljde ned med Trocadero. Jag åkte ytterligare en gång där när det låg vatten på isen.

Det blev ett kallt bad på Gultzauudden under vårvintern där jag delade upplevelsen med två vinterbadare. Det blev flera kalla bad för min del när Kallis Luleå flyttade bastun vinter 2022/2023 och gjorde isvak på Oscarsvarv. Jag introducerade polaren Per i vinterbad på lucia med inledande utematlagning. Årets sista äta ute blev en minnesvärd sådan med vindbyar uppemot 17 m/s. Maten blev möjlig tack vare polaren Pers envishet. Sen efterföljande annorlunda vinterbad med Per och hans son och Robert och hans barn.

Närmast lockar en skidtur vid polcirkeln och på Härkmyran samt eventuellt övernattning i polcirkelkojan. Det kommer att bli minst en stor skidtur i Luleå Skärgård med övernattning i Luleå Kommuns skärgårdsstugor under 2023. Kommer fortsätta med kalla bad. Drömmer om någon längre vandring under sommaren. Jag skulle vilja vandra längre tid än vad jag har gjort hittills med mina fyra nätter ute. Att cykla Skridfinnarleden kommer jag fortsätta med och slutföra sträckan till Räktjärv vid Kalixälven. Jag kommer att fortsätta med äta ute projektet och hoppas hitta ny inspiration till recept och platser att laga mat ute på. Ett ord som kommer upp är ”tillsammans”. Det har varit fina upplevelser att dela vinterbad, fiske, utematlagning, MTB och vandring tillsammans med någon. Jag har gjort många äventyr själv under 2022 men vill göra mer äventyr tillsammans med någon under 2023.

Vad var dina bästa friluftsaktiviteter under 2022 och vad drömmer du om att göra 2023? Kommer det upp något ord för dig inför det nya året?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: