Mina fem bästa tips i Luleå

1. Luleå Skärgård med sina 1312 öar som är underbart att utforska året runt med turbåtarna, kajak, skidor, långfärdsskridskor, skoter eller fatbike. Var ute i god tid och boka prisvärda Luleå Kommuns skärgårdsstugor som kan bokas året runt. Är stugorna fullbokade varför inte sov i tält eller hängmatta på öarna. Den närmaste ön som nås med turbåtarna direkt från Södra Hamnplan centralt i Luleå är Sandön. Ön har sin Klubbviken Havsbad med restaurang som ibland har spelningar under sommaren, logi, kiosk och kajakuthyrning. Södra sidan av Sandöklubben på Sandön har min favorittältplats. Ligger strax söder om Klubbviken. Lyssna på ett radioinslag om mitt senaste besök där med hängmatta. Hindersön har sin Jopikgården som hyr ut hotellrum, vandrarhem, kajaker och fatbikes plus att de erbjuder aktiviteter och förplägnad. De har också spelningar på somrarna. Kluntarna är den mest kompletta ön som har allt och som jag besöker oftast. Ön har vandringsleder, fågeltorn, varierad natur med bland annat tät skog, bergig terräng, stenhällar. Ön har de fina sandstränderna Kråkskärsviken och Storviken med bastu och grillplatser nära. Det finns rester av en gammal hamn, stencirklar, fiskeläge och Kluntgubben. Antnäs-Börstskäret som nås med egen båt eller kajak är en annan favorit. Finns gott om tältplatser, dass, grillplats och bastu på ön. Flera av öarna har bastu som är öppet för allmänheten. På vintern när isarna bär plogas isvägar ut till öarna Hindersön, Storbrändön, Sandön och Junkön. Det anläggs skoterleder ut i Luleå Skärgård som jag ofta använder för att åka turskidor på ut till Kluntarna, Småskär, Brändöskär och Hindersön. Runt centrumhalvön plogas en populär isbana som människor färdas fram på långfärdsskidskor, springer, cyklar, lånar spark och åker skidor på. Isbanan går till den stadsnära ön Grälsjälören som har många grillplatser och Lions har servering där av våfflor, varm korv och kaffe/te under delar av vintersäsongen. Det är ganska populärt med kalla bad i Luleå och det öppnas flera isvakar. Föreningen Kallis Luleå erbjuder på Gultzaudden isvak med bastu som går att boka. Friluftsfrämjandet i Luleå erbjuder turer och kurser inom långfärdsskridskor, vandring, paddling och slalom. Luleå Långfärdsskidskoklubb erbjuder kurser och turer inom långfärdsskridskoåkning.

2. Paddling med kanadensare i små bäckar och vattendrag. Två favoriter är Alån och Prinsnäsbäcken. Erbjuder en stilla naturupplevelse med rikt djurliv och strandhugg med medhavd mat. Luleå Kajakklubb hyr ut förutom kajaker även kanadensare och erbjuder kurser och Canoe Adventure North supportar och erbjuder paddelupplevelser.

3. Vandring och cykling på Solanderleden. Jag har både vandrat och cyklat MTB flera delar av den ganska nya 22 mil långa vandringsleden. Endast vissa delar av leden är lämpliga för MTB. Leden går från Jävre i söder till Luleå i norr. Solanderleden erbjuder vacker natur, kultur och fina upplevelser. Passerar ibland butiker och restauranger.

4. Friluftsområdet Ormberget bjuder på många stigar och elljusspår för skidåkning både klassiskt och skate, cykling, promenader och löpning. Fina skidspår prepareras vinterhalvåret och konstsnö erbjuds tidigt med snökanoner. Det finns även riktigt roliga och fina MTB-leder på Ormberget som jag gärna cyklar på med start nära hemmet.

5. Luleå Kommun erbjuder många fina grillplatser med ved. Vid Hertsöträsk finns det även raststugor och dass. Läs mer i min blogg om mitt projekt Äta Ute där jag lagar mat eller tar med mig mat till grillplatser. Deltagarna på Simonsgården inom Arbetsmarknadsförvaltningen, Luleå tillverkar veden, kör ut den till kommunens grillplatser och ser till att det ser snyggt ut där. Läs en artikel om Simonsgården.

Ett svar till ”Mina fem bästa tips i Luleå”

  1. […] Luleå. Jag ville bidra till kompetensattraktionen till vår region och skrev ett blogginlägg om mina fem bästa tips i Luleå. När jag var på Sandön så hamnade jag i en direktsändning i P4 Norrbotten med min hängmatta. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: