MTB Åträsk-Klingersel-Valvträsk-Överstbyn-Åträsk 26/5 2022

Ville cykla lite längre denna dag för att träna på längre distanser än kvarten till jobbet. Jag hade antagit en utmaning från min vän Thomas att cykla Nationalälvsleden mellan Överkalix och Kalix på 90 km med MTB. Loppet skall gå på grusväg och stigar. Packade min camelback med ett äpple och fyllde vattenblåsan. Cykeln var nyservad och gick som en klocka. Cyklade norrut mot Klingersel och vek av på stigen efter Råne älven mot rastplatsen vid Brändbergsfallet.

Brändbergsfallet
Rastplatsen vid Brändbergsfallet
Stigen tillbaka till parkeringen och landsvägen

Hade först tänkt att cykla tur och retur Klingersel men det gick så fort till Klingersel så jag bestämde mig för att cykla en rundslinga.

Grusvägen övergår till asfalt i Klingersel

Letade efter den öppna stugan Lillåholm. Cyklade först efter vägen med skylt Lillåholm 1 km. Det fanns två bostadshus där. Cyklade efter en stig nedströms men såg att den öppna stugan fanns på andra sidan holmen.

Parkeringen till den öppna stugan Lillåholm med dass

Cyklade tillbaka till landsvägen och hittade en parkering men ingen skylt. En kuperad stig tog mig till den fina trebäddsstugan som var renoverad inne. Fanns torrdass där och en grillplats. Hit återkommer jag för övernattning och utematlagning med sin natursköna utsikt över Råne älven.

Stugan
Interiör
Dass
Grillplatsen med vacker vy mot Råneälven

Cyklade vidare med bitvis kraftig motvind. En insekt stack mig i nacken, en geting eller ett bi.

Kallkälla
Valvträsk

Vid Valvträsk byagård hade byn arrangerat en legendarisk musikfestival några gånger som kallades Valvträskfestivalen med kändisar som Movits, Timbuktu och Zacke.

Valvträsk bygård

Strax söder om Valvträsk ligger denna lilla stuga som ser ut som en liten raststuga.

Vid rastplatsen vid Korpforsen där jag tidigare lagat en lunch vek jag av österut nedströms. Kom till en liten gångbro och bar över cykeln. På den lilla holmen som blivit av älvdeltat fanns ett litet vindskydd med en grillplats. Den gräsbeklädda ytan framför vindskyddet hade passat för en tältnatt. Denna plats var helt ny för mig och riktigt fin. Ännu en ny naturskön plats att återvända till.

Nybyggd gångbro
Vindskydd med grillplats
Vy mot Fällviken
Vy upp mot bron vid Korpforsen
I Överstbyn vek jag av på Brännbäcksvägen västerut mot Abrahamsån och Åträsk
Skogsbilväg
Hummelträskvägen anslöt till landsvägen
Landsvägen var nyhyvlade och fin

Åter på Rickardsgården Lodge behövde jag vila sittfläsket och dricka vatten. Det kändes att jag cyklat 3:14. Min far började grilla middagen på bålpannan. Det vankades grillad fläskfilé och grönsaker med den nya grillspetthållaren som jag fått av min far.

Det blev riktigt gott med mat efter den långa cykelturen.
Vädret blev fantastiskt på kvällen
Åträsk-Klingersel-Valvträsk-Åträsk 54,9 km

Ett svar till ”MTB Åträsk-Klingersel-Valvträsk-Överstbyn-Åträsk 26/5 2022”

  1. […] en rundslinga runt Råne Älvdal från min Rickardsgården Lodge. Upptäckte nya fina platser som jag ville besöka igen. Som stugan […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: