Turskidor i Luleå Skärgård: Hindersöstallarna-Kluntarna-Brändöskär-Hindersön 3-6/3 2022

Dag 1: Hindersöstallarna-Kluntarna 15,5 km

I år hade jag planerat min vintertur i Luleå Skärgård med lite längre tid med start strax efter lunch på torsdagen. För att hinna njuta med kulinariska läckerheter lagade över öppen eld och välgörande bastubad. Jag packade bilen och körde till Hindersöstallarna bortanför Lövskär, Luleå. Här brukar jag starta mina turer ut i Luleå Skärgård.

Starten vid Hindersöstallarna

Det var fantastisk väder, endast några få minusgrader och sol.

Ut på skoterleden
Storbrändön
Kluntarna rakt fram
Isbrytaren mot solnedgången
Storbrändön

Kom fram till Kluntarna och stugan Måsen. Jag hade stuggrannar som hade bastat hela dagen så bastun var varm. De hade åkt skidor från Storbrändön.

Tände en värmande brasa i stugan. Åt banan, 70 % mintchoklad och drack te. Vilade en stund innan jag skulle göra middagen. Gick sen till den mycket fina grillplatsen och tände en eld och blötlade plankan.

Plankgrillad ryggbiff med rostade rotsaker:

Ingredienser

 • 2 ryggbiffar
 • Rapsolja
 • 1 röd lök
 • 2 morötter
 • 1 palsternacka
 • 1 röd paprika
 • Olivolja
 • Aluminiumform
 • En blötlagd planka (minst 1/2 timme men gärna ett dygn)

Marinad:

 • 0,5 dl rapsolja
 • 2 msk honung
 • 2 msk tomatpuré
 • 2 vitlöksklyftor pressade
 • 2 msk timjan färsk, jag använde torkad

Blandade hemma marinaden ordentligt och satte i en plastpåse. Lade ryggbiffarna i påsen och blandade om så marinaden täckte biffarna. Skalade och hackade rotsakerna vid grillplatsen. Lade rotsakerna i aluminiumformen och hällde över olivolja. Jag blötlade plankan kort i en hink och lade den på elden. Plankan hade jag fått av min bror. Hällde på rapsolja på plankan och lade på ryggbiffarna.

Lade på plankan på elden och hällde rapsolja på den
Lade på aluminiumformen på gallret ovanför elden och ryggbiffarna på plankan

Det gäller att hälla vatten på plankan så den inte brinner upp helt.

Njöt av maten vid grillplatsen. Ryggbiffen fick röksmak. Några rotsaker blev brända i botten på aluminiumformen.

Efter maten gick jag till bastun för ett långt avkopplande bastubad. Det var skönt med värmen efter skidturen.

Sen gick jag ut och satte mig vid grillplatsen som hade lite tynande glöd kvar. Jag släckte lamporna och stjärnorna uppenbarade sig i himlavalvet. Orions bälte syntes tydligt framför mig. Luleås svaga sken mot horisonten. Vid horisonten en blinkande lampa från en båt i isrännan. Ett flygplan passerade ovanför. Stuggrannarna kom ut med sina fyrbenta vänner och beskådade också stjärnhimlen. Jag var helnöjd med min första dag på mitt skidäventyr.

Hindersöstallarna-Kluntarna 15,5 km

Dag 2: Kluntarna-Småskär-Brändöskär 16,2 km

En ny dag grydde och jag åt gröt och nötter till frukost. Jag städade stugan till tonerna från artisten Cousin och låten B moon. Träffade stuggrannen som tipsade om packisbergen och att det fanns snöskoterspår runtom Kluntarna. De hade haft dåligt skidföre dagen före med snö som fastnade under skidorna.

En ny dag grydde och det var 10 plusgrader i solen
Bastun och grillplats till vänster och stugan Måsen till höger
Det blinkande fartyget från kvällen före mitt i bild
Kluntarnas fiskeläge
Packisbergen

Packisbergen hade bildats detta år strax söder om Lillbjörnen nedanför Kluntarna. Det var mäktigt att se packisbergen igen.

Småskär i bakgrunden

Stannade till vid Svarthällan på sydspetsen av Småskär för en sen lunch. När jag stannade till blev jag kall. Bytte den blöta skidjacka och underställströjan till torra kläder under och till den väl använda skaljackan. Lagade frystorkat och åt ölkorv. Drack te och åt choklad. Frös om fingertopparna. Beskådade halot runt solen.

Klipporna vid Svarthällan
Skidade mellan Småskär och Finnskäret
Småskär mot solnedgång med halo
Brändöskär med nybyggd bastu i förgrunden

Det var fint före med skare och bra väder under dagen. Denna sträcka var mycket mer lättåkt än förra året då det började regna. Anlände till stugan Harren som redan var varm. Stugan hade en bra placering nära bastuna, vedbod och dass. Skidade till vedbodan och sågade ved och fyllde pulkan. Åkte tillbaka till stugan och eldade i kaminen. Lagade inte mat ute denna gången med plankgrillning. Hade behövt skotta fram grillplatsen. Behövde mat skyndsamt. Lagade en laxbit och stekte upp wokgrönsaker. Gick till gamla bastun som stuggrannarna värmt upp och tjuvlånade den. De kom till bastun sen så jag avbröt efter ett kort och skönt bastubad. Det var härligt att se packisbergen igen och roligt att skida söder om Småskär och se den sidan.

Kluntarna-Småskär-Brändöskär 16,2 km

Dag 3: Brändöskär-Hindersön 11,4 km

Steg upp och åt frukost och satte igång den nya bastun. När det var dags för bastubad så var bastun inte varm nog. Tillslut blev vattnet i vattentanken varmt nog så jag tvagade mig i vattnet från kranen. Hade inte tålamod att vänta på den rätta bastuvärmen. Började min skidtur mot Hindersön på skoterleden.

Estersön till höger

Denna gången hittade jag skoterleden mellan Saxskäret och Estersön. Mötte ett skidande par som skulle bo i samma stuga som mig. De startade från Hindersön.

Hindersön och Jopikgården

Kom till Jopikgården 14:30 och beställde in en lins- och potatissoppa. Gott med en varm och kryddstark soppa efter skidturen. Gick sen till rummet och vilade.

Jag hade bokat middag på Jopikgården och hade hela salongen för mig själv.

Satte mig vid brasan innan middagen och kämpade med korsord.

Det var en god efterlängtad middag som serverades med renfile och rotfruktsgratäng på en bädd av grönsaker. Jag njöt av de goda smakerna.

Jopikgården kom till när mangårdsbyggnaden flyttades från hemman nr 1 1856 till denna plats. 1980 övertogs Jopikgården av Luleå Kommun från barnen Åströms
Uppe på hotelldelen som har fyra rum

Efter middagen skidade jag ner till turbåtshamnen för att beskåda norrskenet och fotografera det. Jag hade en mobilhållare till barndomens bordsstativ. Det var molnigt och norrskenet sken rött och grönt genom molnen.

Jopikgården i mitten

Avslutade kvällen på hotellrummet och upptäckte Jesper Lindell på Spotify. Fastnade för sången So long, Marianne på albumet Who by fire-Live tribute to Leonard Cohen av First Aid Kit. Blev mycket berörd av texten och sånginsatserna av bla Jesper Lindell, First Aid Kit, Frida Hyvönen, Annika Norlin.

Brändöskär-Hindersön 11,4 km

Dag 4: Hindersön-Hindersöstallarna 12,5 km

Hotellrummet

Åt frukost själv i salongen och packade sen min utrustning för sista sträckan tillbaka via skoterleden till Hindersöstallarna.

Norrisundet

Jag var mycket nöjd med denna skärgårdstur med mer tid till bastu, kulinarisk utematlagning och kunna ta det mer lugnt. Kroppen orkade mycket bättre denna gång med skidåkningen. Vänstra knät värkte dock men jag använde ett knäskydd en stor del av turen som minskade ner knäsmärtan. Nästa år kan jag tänka mig starta turen antingen vid Storbrändön eller vid Jopikgården förutsatt att det är plogad bilväg. Jag får ha mer tålamod med att få igång bastuvärmen nästa gång.

“I realise there’s something incredibly honest about trees in winter, how they’re experts at letting things go.”— Jeffrey McDaniel

Hindersön-Hindersöstallarna 12,5 km
Hela skärgårdsturen 55,6 km

Ett svar till ”Turskidor i Luleå Skärgård: Hindersöstallarna-Kluntarna-Brändöskär-Hindersön 3-6/3 2022”

 1. […] Den stora skidturen ut i Luleå skärgård blev fantastisk med en extra natt på hotellet på Jopikgården. Hotellnatten var en tävlingsvinst. Det blev mycket god utematlagning med plankgrillning. Turen blev på totalt 3 nätter och 4 dagar. Kroppen kändes starkare än förra året. Drömmer redan om nästa skidtur i Luleå Skärgård. […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: