Vandring på Bjuröklubb 5-6/6 2022

Dag 1: Till en av de vackraste campingplatserna på Grundskatan och vandring till Sillhällorna 7,8 km

Jag svängde av till Bjuröklubb med Lalehs Bjuröklubb i lurarna och sen fick jag höra Tomas Ledins version. Använde Naturkartan för att planera var jag skulle campa eftersom det inte är tillåtet att campa i Bjuröklubb Naturreservat. Det finns tre vandringsleder vid Bjuröklubb. Jag har vandrat flera gånger delar av vandringsleden till Sillhällorna och sjöjungfrustatyn. Körde först till badplatsen uppe till vänster på kartan nedan. Den hade en grillplats med massor med ved och dass. Fin badstrand men vinden låg på hårt så det skulle inte fungera att hänga med hängmattan där. Parkeringsplatsen verkade populär för husbilar. Körde till den andra campingplatsen på södra sidan om Bjuröklubb. Den visade sig vara makalöst fin.

Det fanns ett vindskydd av den typen som är sällsynt här uppe i norr med ett trägolv så det går att sova i den. En grillplats fanns framför vindskyddet. På parkeringen stod en husbil som huserade ett ungt tyskt par som flytt från kylan vid polcirkeln i Norge. Jag tyckte att dom skulle åka upp till Luleå. De trodde det var kallt i Luleå men jag sa att det var samma sköna temperatur som i Bjuröklubb.

Pilen visar campingplatsen
Vidsträckt sandstrand med långgrunt vatten och en liten stuga på andra sidan
Vindskyddet till vänster

Hittade två träd med lämpligt avstånd att hänga upp hängmattan. Fanns en myrstack i närheten och myrorna använde träden som motorväg och anslöt till hängmattans linor till hängmattan. Som tur var kunde jag stänga myggnätet och stoppa myrornas framfart. Njöt av utsikten över vattnet, vindens brus i trädkronorna och läste min bok Nomadland. Om amerikaner i det moderna USA som inte längre hade råd med fast bostad och reste runt i vita skåpbilar i jakten på tillfälliga slitsamma lågbetalda jobb. Tyskarna med sin campinginredda skåpbil och jag med min herrgårdsvagn och hängmatta var temporära nomader och hade hem och arbeten att komma tillbaka till sen efter våra äventyr.

Jag hade med mig en säck ved till campingplatsen. Tände en eld och ställde på min lilla stekhäll. Till middag skulle det bli smörstekt surdegsbröd med rökt sik och romröra.

Smörgåsarna blev lite svarta pga den häftiga elden men de var ändå makalöst goda. Njöt av den vackra utsikten och den utsökta middagen.

Kokade en kopp grönt te
Vindskyddet och min bil
Vy mot parkeringen och vindskyddet
En bäck hade skurit ut en vacker kurvform i sandstranden
En liten privat stuga vid vattnet
Efter en stund anslöt jag mot leden till Sillhällorna
En brygga av sten
Ett litet vattendrag
Kottanlagen blommade i en vackert röd färg
Kom ut till hällorna
Sillhällorna
Grillplatsen vid Sillhällorna
Sjöjungfrun lyste med sin frånvaro. Hon kanske var i havet just då?

2009 fick Sillhällorna sin sjöjungfru som vakade över sjöfararna som var gamla tiders nomader. Sjöjungfrun är skapad av attributmakarstudenten Sofia Viklund som gjorde sitt examensarbete med statyn.

Stenröse
Tomtning
Jungfruhamnsgraven

Sägner berättar att en drunknad prinsessa från ett förlist franskt fartyg ska vara begravd här vid Jungfruhamnsgraven och det berättas att vid förra sekelskiftet ska människor ha funnit rester av en blond kvinna.

Parkeringen med tyskarnas mobila boning
Vandring till Sillhällorna 7,8 km

Dag 2: Vandring till Gärdviken 2,4 km och fyren vid Bjuröklubb

Hade hängt upp min nya favoritkeps på trädet och insåg nu att den blev kvar där. Dragkedjan hade gått sönder på sovsäcken men det var ingen fara då temperaturen var så skönt angenäm. Hade sovit skönt och detta var första hänget för denna säsong. Vaknade upp till en ännu vackrare dag denna nationaldag och insåg att jag hade sovit på en av mina bästa hängplatser någonsin.

Blev den sedvanliga grötfrukosten med te

Efter frukost packade jag ihop mina pinaler och jag ville vandra den korta vandringsleden vid Gärdviken.

Körde till starten av vandringsleden Gärdviken. Det var lätt att missa infarten då det var svårt att se skylten.

Tillbaka till start
Gärdviknäset 2,4 km
Fyrväktarbostaden som nu är restaurang
Köpte en god lunch på restaurangen och avnjöt den ute
Bjuröklubb fyr som går att hyra logi

Detta har varit en riktigt fint och lugnt äventyr med bästa nationaldagsfirandet. Jag hade med mig cykeln men valde att fokusera på vandring. Jag fick en trevlig och vacker vandring till Sillhällorna och Gärdviknäset samt njuta av en av de vackraste campingplatserna jag har varit till. Till Bjuröklubb har jag varit flera gånger och hit återvänder jag igen. Hoppas sjöjungfrun är tillbaka då. Nästa gång badar jag här. Det står på min bucketlist att bo i fyren någon gång.

Ett svar till ”Vandring på Bjuröklubb 5-6/6 2022”

  1. […] att sova på Bjuröklubb blev en övernattning på en av de vackraste hängplatserna med hängmattan. På vandringen till […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: