Äta ute del 21: Oscarsvarv 13/12 2022

På luciadagen bjöd jag polaren Per på utematlagning och vinterbad samt bastubad som Kallis Luleå tillhandahåller på Oscarsvarv i Luleå. Skulle laga viltskavsgryta med messmör och lingon. Hemma hade jag skalat, delat och kokat potatisarna, kokat broccolin och hackat löken. Jag kom först till grillplatsen som ligger bredvid bastun och isvaken. Tände en eld med veden som finns i vedlådan bredvid. När Per kom bad jag honom att tända brasan i bastukaminen och hämta vatten.

Stekte på kronhjortskavet i smör

Stekte på kronhjortskavet i smör. Sen hällde jag på löken. Efter det havregrädde, messmör och lingon. Slutligen den förkokta potatisen och broccolin. Det blev riktigt gott. Med kvicksilvret på -15 så blev maten fort kall på tallriken.

Efterrätt lussebulle och te
Isvaken med strömvirvlare och stege
Första badet utan bastu var kallt
Per går upp till bastutunnan

Badandet var rätt kallt kanske främst pga att det låg på vind. Vi tog oss tre dopp och bastade mellan varven. Per kan tänka sig fler kalla bad. Det var en riktigt fin lucia vi spenderade och roligt att introducera min vän i denna aktivitet. Det blir fler kalla bad för min del.

Oscarsvarv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: