MTB på Skridfinnarleden del 2: Kåtaträsket-Långträsket 9-10/9 2022

Dag 1: Kåtaträsket

Jag kom iväg sent från Luleå på grund av att jag letade fotogenlyktor. Ett ställe var stängt och på två andra ställen fanns det inte. Hade en inre bild att jag hade med mig fotogenlyktor vid lägerplatsen. Tog istället med mig ljuslyktor och värmeljus. Körde mot Kalix och Google maps visade en väg genom renstängslet med det fanns en skylt förbjuden infart. Fick fortsätta en bit till på E4:an och svänga av norrut. Sen visade Google Maps att jag skulle svänga av till vänster på en liten skogsväg. Den var i dåligt skick och det låg en stor sten och blockerade framfarten så jag fick vända bilen och köra en stor runda via flera små byar för att komma till Kåtaträsket. En halvtimme senare var jag vid vindskyddet och det var ledigt. Tände de medhavda ljusen på bordet och brasan.

Middagen skulle bli renskav med kantareller, potatisrösti och rårörda lingon. Jag hackade lök och kantareller och stekte dem i smör. Saltade och pepprade.

Stekte lök och kantareller i smör

Lade sen på renskavet. Rev fyra potatisar och pressade ut vatten. Mattias på jobbet tipsade om rösti med västerbottensost så blandade i lite färdigriven sådan. Stekte på dem med smör.

Hällde upp maten i matlådan och toppade med krasse och rårörda lingon. Det blev en sen middag och blev riktigt gott. Till efterrätt blev det flamberade bananer med hackade pistagenötter på med matchalatte till. Blev enormt mätt. Alltid svårt att laga mat för en. Jag hade kunnat ha två gäster.

Huvudrätten
Efterrätten

Gick sen och lade mig i hängmattan i min nya sovsäck. Skrev ett långt email och somnade halv ett.

Rastplatsen vid Kåtaträsket

Dag 2: Kåtaträsket-Långträsket, 13,1 km

Nattens kondens föll ner från träden med ett knäppande ljud på marken. Den vita dimman låg tjock och började skingra sig. Bilarnas brus hördes då och då på avstånd från E4:an. Någon fisk slog nära mig på det spegelblanka Kåtaträsket. Svanarnas trumpetande ekade över sjön och försvann i fjärran. En hund skällde långt bort. Löven började gulna. Temperaturen gick ner mot 8 grader. Solen började tränga igenom dimman. En ko råmade en stund. Läste lite i boken Nomad.

”Livet är inte en raksträcka utan en labyrint. Vi hamnar ibland på villovägar och flyter lätt in i föreställningen om att livet ska levas i en rasande fart där vi prickar av händelser som på en lista, eller som om färden bara är intressant om vi blir underhållna.” Ulrica Norberg, Nomad.

Lyssnade sen på en mindfulnessövning och det var länge sedan jag var så fokuserad när jag utförde den och upplevde en stark kroppslig känsla. Kände hur solen värmde på min vänstra kind och när övningen var slut och jag öppnade upp ögonen hade dimman skringrat sig. Klev upp för att göra frukost. Det blev gröt med banan, russin och havremjölk.

Började sen cykla efter Skridfinnarleden som gick efter stranden på det stilla Kåtaträsket.

Leden var stenig och hade några stenhällar. Leden övergick sen till en myr.

En liten vandrare
Tappade ledmarkeringarna

Ledmarkeringarna försvann och leden gick inte att se. Det gick att bitvis ana en led. Hamnade i en myr och letade bästa stället att passera den. Klafsade över myren och bar cykeln. Sen kom ett område där det växte sly. Till slut kom jag på den markerade leden.

Åter på den markerade leden

Det såg ut som att leden var omdragen via skogsbilvägarna.

Tog grusvägen tillbaka
Tillbaka till Kåtaträsket

Det var en fantastisk övernattning och var bättre än jag föreställt mig. Trots mindfulness som ska öka fokuseringen så kollade jag för mycket i mobilens kartan och envist följde den när jag borde ha tittat efter ledmarkeringarna i naturen. En aktuell karta hade underlättat. Jag rekommenderar inte denna del av leden för cykling men fungerar fint för vandring. Rastplatsen är dock fantastisk och jag återvänder gärna till den. Övernattningen var en av de mest magiska jag upplevt. Ser framemot fler delar av leden. Fick ett tips från en vän i Jackson Hole, USA om ett spår eller låt av Sigur Ros, The art of meditation som jag lyssnade på vägen hem och passade till stämningen denna övernattning.

Kåtaträsk-Långträsket 13,1 km

Ett svar till ”MTB på Skridfinnarleden del 2: Kåtaträsket-Långträsket 9-10/9 2022”

  1. Du är enastående med marknadsföring av Norrland

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: