Turskidor till Djupviken 21-22/1 2022

Förra helgen hade jag tänkt äta lunch vid stugan vid Djupviken, en öppen stuga som ligger på västra sidan av Stor-Lappträsket bredvid skid- och skoterleden Malmens väg. Rastplatsen är uppförd 2020 och ligger 14 km norr om Gunnarsbyn. Trodde att bilvägen var plogad nästan fram till stugan men det var den inte. Bedömde att det var 5-6 km till Djupviken. Hade fått punktering på ett däck och det hade blivit sent så lagade lunch vid Korpforsen istället.

Denna helgen tänkte jag åka skidor till Djupviken för en övernattning i den öppna stugan. Skulle också bli en uppvärmning inför mitt stora skidäventyr i Luleå Skärgård mars månad.

Ringde upp Oskar Niemi som är projektledare på Råek i Gunnarsbyn för att få mer bakgrundsfakta om stugan. Oskar ansvarar även för att sladda skid- och skoterleden Malmens Väg delsträckan från Niemisel till Vuoddas. Råek betyder Råne älvdals rådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening. Råek har Råne älvdalsbygdens utveckling som huvudmål och visionen är att öka attraktiviteten och möjligheter för boende i området. Oskar berättade att Råek köpte före detta Liljebäckkojan av Sveaskog. Kojan bestod då endast av själva timmringen och stod vid Fiskelträskvägen öster om Stor-Lappträsket. Han började med att flytta timmringen september 2020 och inledde arbetet med inredningen oktober 2020. Kojan stod klar 2020. Oskar önskade en stuga mellan Gunnarsbyn och Spiken efter Malmens Väg. Sveaskog utsåg platsen på deras mark vid Djupviken som troligtvis blir naturreservat.

Förberedde middagen kvällen före hemma. Lade maten i aluminiumfolie för att kunna värma på muurikkan. Rev av dubbla blad med aluminiumfolie. Receptet fick jag av min far.

Recept:

  • 1 laxbit
  • 2 ansjovis
  • 0,5 dl Planti
  • 1 hackad salladslök
  • 3 förkokta potatisar
  • Salt

Skar upp ett snitt i laxbiten, tryckte ner ansjovis och lade den på de dubbla aluminiumfoliebitarna. Hackade salladslök och klöv potatisarna. Lade detta på laxen och hällde över Planti och laktosfritt smör. Går lika bra med créme fraiche och vanligt smör. Vikte ihop till en båt med två handtag i vardera ände. Lade sen detta i en matlåda.

Tog med mig bananer, mintchoklad och aluminiumfolie för att laga efterrätt på elden. Packade ryggsäcken kvällen före så det skulle gå fort att packa bilen på fredagen.

Dag1: Fliggvägen-Djupviken, 6 km

Körde till min stuga och lyssnade under bilresan på ett radioprogram om att kickstarta året. Tänkte på det som de sa i programmet att vi människor ofta jagar saker att bocka av och få dem överstökade och att värdet ligger i framtiden. Att vi människor sätter upp mål eller försöker få tiden överstökad för något i framtiden. De säger att det är inget fel att ha mål att uppnå men att vi ofta missar resan på väg till målet. Jag tänker att det är viktigt att vara medvetet närvarande i vardagen och på äventyren. Jag behöver mål i privatlivet för att kunna genomföra de äventyr jag drömmer om annars blir soffans gravitation för stor. Tänker på att jag behöver minska ner från sociala medier, Netflix serier, SVT play och mobilen. Att jag behöver läsa mer, lösa korsord och njuta av naturen utan musik eller podd. Att komma ut i naturen är mindfulness för mig och är viktigt att planera in för mig för avkoppling från vardagen. Jag är dock inte sen att avbryta ett äventyr eller ändra planen om det händer något på vägen.

Lämnade lite packning i min egen stuga och hämtade min skidpulka med ved. Körde sen till startpunkten där Fliggvägen börjar. Om du passerar Gunnarsbyn så efter Överstbyn svänger du av mot Vuoddas och Norriån. En slingrande väg tar dig till Fliggvägen som ligger på vänster sida precis innan Malmens Väg passerar vägen. Det var plogat upp en stor parkering vid starten på vägen. Rymdes flera bilar där.

-17 grader och nästan halvåtta

Hängde på mig ryggsäcken och fäste pulkan runt höften. Det smällde i träden nästan som gevärsskott och knäppte så det ekade mellan trädstammarna. Det var stjärnklart och kallt. Trädgrenarna glittrade som diamanter i pannlampans sken. Det var lättåkt på den hårda sladdade skoterleden. Leden anslöt strax Malmens Väg.

Var plogat en parkering vid starten på Fliggvägen
Stjärnklart

Det var mycket renspår efter och vid sidan om Malmens Väg. Såg också harspår.

Passerade en ödslig bostad

Framför mig över leden uppenbarade sig en båge av norrsken och till öster månens ljus. Släckte pannlampan en stund och skidade i månens sken.

Sörfligget
En ljusgrön båge över himlavalvet

Ankom till stugan niotiden. Skidturen tog nästan 1,5 timme. Började genast elda i kaminen i denna fina och mysiga stuga med fyra bäddar. Jag har besökt många öppna stugor men denna är den finaste hittills.

Tände upp stearinljus i stugan i Djupviken
Förberedde efterrätten
Värmde på laxknytet på den lilla muurikkan och lade på två invirade bananer med mintchoklad på elden

Det blev en sen middag runt halvtio. Laxrätten blev riktigt god men efterrätten blev vedervärdig. Chokladen blev svartbränd. Läste lite korsord och drack grönt te. Hade mer mintchoklad att inmundiga. Matade kaminen med pinnar och värmen ökade.

Skönt att krypa till kojs efter middagen och skidturen

Dag 2: Djupviken-Ytterholmen-Fliggvägen, 8 km

Morgonrodnad över Stor-Lappträsket

”Red sky at night, sailors’ delight.
Red sky at morning, sailors take warning.

Kokade te och gröt
Första gästerna skrev i gästboken februari 2021
Kvicksilvret steg till -8 grader

Den vackra morgonrodnaden förbyttes snart mot lätt snöfall och vind. Två skoterförare besökte mig som skulle fiska på Stor-Lappträsket för första gången. De undrade om det fanns ved i stugan men det får var och en ta med sig.

Bergen Norrfligget och Sörfligget

Bestämde mig för att skida över Stor-Lappträsket till bilen. Det är tråkigt att åka skidor tillbaka samma väg. Tog med mig mina och andra sopor från stugan för att slänga vid Återvinningen i Gunnarsbyn.

Djupviken
Sörfligget

På isen var det en hel del renspår. Siktade på Ytterholmen eftersom min bror menade att dit hade vi cyklat på utflykt när vi gick i skolan i Gunnarsbyn. Har vissa minnesbilder om en utflykt från skolan någonstans där det fanns en röd liten byggnad nära vattnet. Läraren Åke Runnman höll i denna utflykt. Vi sov i militärtält, lagade pinnbröd över elden, täljde sälgpipor och paddlade kanadensare. Har för mig att jag välte kanadensaren. Kanske har jag förträngt denna utflykt pga detta men den kan vara en undermedveten inspiration till friluftslivet som jag njuter så av idag. Fortsatte vidare på isen och kämpade mig upp på bilvägen vid bron. När jag passerade bron såg jag ett litet hus vid vattnet som såg ut som platsen vi gjorde skolutflykten till. Fanns ett dass också. Huset såg nu ut som en modern villa. Då var den enklare. Fortsatte efter bilvägen till parkeringen och turen var slut. Det sägs att det man gör i barndomen plockar man upp på äldre dagar. Känslan av äventyr finns med mig hela tiden ute i friluftslivet fast jag är vuxen. Tack Åke Runnman för introduktion till friluftslivet!

1. Djupviken 2. Barndomens skolutflykt

2 svar till ”Turskidor till Djupviken 21-22/1 2022”

  1. […] Åkte skidor till Djupviken längs efter Malmens väg. Det var kallt, smällde i träden av kylan, lite norrsken dansade på himlavalvet och det var delvis stjärnklart. Nästa morgon färgades himlen röd. Det var en fin tur till den finaste öppna kojan jag besökt. Fick också en liten flashback till barndomens skolutflykt. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: