Mitt friluftsår 2021

Jag startade min blogg hösten 2020 och har skrivit om många av mina friluftsaktiviteter men inte alla. Jag kommer här att sammanfatta mitt friluftsår 2021, bjuda på tidigare ej skrivna äventyr och ta sikte på friluftsåret 2022.

Årets första blogginlägg var ursprungligen ett inlägg på Facebook-sidan Top of Boden som Jenny Engström på Råek såg. Hon frågade om de kunde få publicera detta äventyr i sin tidning Just Nu som ges ut i Råne Älvdal. Jag skrev texten som blev blogginlägget och artikeln i Just Nu med nedanstående bild.

Åbojens Naturreservat

Åkte en hel del skidor kring min stuga Rickardsgården Lodge under vårvintern. En höjdpunkt som jag inte skrev om var skidturen till Vitträsket i Björnbergens naturreservat via Antbergsträsket. Jag stannade till vid Vitträsket och åt medhavd soppa i mattermos. Fortsatte sen att åka skidor österut på skoterspåret. Strax innan Björnbergsvägen var vyn mäktig mot Valvträsk och råne älven. Åkte skidor via Björnbergsvägen ut till landsvägen och tillbaka via Antbergsvägen. Det här var en riktigt mäktig skidtur i mitt närområde. Kommer utforska mer av den sidan av älvdalen.

Mitt största vinteräventyr och dröm för mig att genomföra var min skidtur i Luleå Skärgård. Jag färdades på mina turskidor och med min hembyggda pulka. Jag sov i Luleå Kommuns skärgårdsstugor. Bilden med packisbergen fick jag publicerad som läsarbild i Tidningen Extra. Helgturen blev ca 53 km under tre dagar med två övernattningar. Blogginlägget dag 2 blev mitt tredje mest lästa blogginlägg. En till skidtur i Luleå skärgård med övernattning i stugor ligger på min bucketlist för 2022. Luleå Skärgård är en ständig favorit alla säsonger.

Packisbergen utanför Kluntarna
Jag tog mig ett vinterbad.
Foto: Sebastian Landin Olsson, Olsson Fotografi

Paddlade kanadensare med Maria längs efter Alån med start vid Ale kvarn och sedvanligt avslut vid E4:an. Vi paddlade längsta sträckan hittills efter Alån denna gången och lunchade nedanför bron på bilden. Det var en vacker paddling och vi utvecklades båda som paddlare.

Maria och jag upptäckte ett ovanligt fint vindskydd när vi paddlade vid Alån och som låg längs Solanderleden. Ett vindskydd med helt golv är ovanligt att finna i Norrbotten. Jag besökte vindskyddet en dag med både lunch- och middagsmattermos. Sov en annan natt där själv och sov en natt med Maria. Hon lagade då middagen på ett hemgjort vedkök tillverkat av IKEAs bestickkorg. Det var på min bucketlist att sova i vindskydd och 2021 skedde det. Jag drömmer om att vandra och övernatta på fler delar av Solanderleden under 2022.

För mitt absolut största vandringsäventyr hade jag planerat totalt 20 dagars vandring. 12 dagar från Abisko till Vakkotavare via Vistasdalen och sen 8 dagar i Sarek med start i Saltoluokta. En vandring i morfars fotspår. Jag skrev dagbok för att få den där närvarande känslan i blogginlägget. Jag fick dock avbryta i Nikkaloukta pga ett trasigt tält. Tur i oturen då jag var hemma på resterande semester då min mor blev strax efter det sämre i sin cancersjukdom. Kommer fortsätta vandra i min morfars fotspår på Kungsleden och skrev ett blogginlägg om hur jag upptäckte hur han hade vandrat på Kungsleden via hans fotoalbum. Min mor hann inte läsa om min egen vandring på Kungsleden. Planen är att fortsätta vandringen under 2022 med min mor i tankarna.

Alisjaure vid Kungsleden

Min mor hade varit sämre och hade precis fått åka in på akuten och vi anhöriga fick inte träffa henne. Jag kunde inte göra något, hon var i goda händer och jag behövde komma ifrån och tänka på annat. Det blev ett kärt återseende till Isälvsleden med MTB och denna gången var ännu bättre än den förra. Jag fick möjlighet att cykla nästan hela delen mellan Hällnäs och Åmsele som rekommenderas för MTB samt sov på två magiskt vackra platser. Ska du bara göra en sträcka missa inte sträckan mellan Missutjärn och Sundvikskammen där den senare är den mest spektakulära delen. Går lika bra att vandra Isälvsleden.

Östersjön vid Isälvsleden

Ett fint återbesök var cykelstigarna ovanför Jockfall. 2018 hade jag besökt cykelstigarna eller svältsnörena och startade från Jockfall. Denna gången hade jag Bastukojan som bas. Vackraste vädret, riktigt härlig cykling förutom klafsande i myrar och en resa i historien. Detta inlägg blev årets mest lästa inlägg och blev läst ca 4 ggr mer än mitt andra mest lästa blogginlägg. Visit Överkalix publicerade inlägget som en berättelse på deras webbsida.

Bastukojan och min stolta springare

Jag skulle besöka invigningen av MTB- och vandringslederna vid Storforsen. Övernattade vid Brudforsen i tält och frös samt fick uppleva mycket rolig cykling på välbyggda leder. Vackert väder med sol som silade mellan träden och genom morgondimma. Tog flera magiskt vackra bilder. Hit återkommer jag gärna då det är närmare än till Isälvsleden.

Stigarna vid Storforsen

November kom jag på att kombinera matlagning ute med det nära äventyret. Två aktiviteter jag tycker mycket och för att visa på att äventyr kan vara enkelt och okomplicerat. Tanken var att skriva kortare inlägg som jag kunde publicera redan samma kväll. 16/11 publicerade jag mitt första inlägg i serien Äta ute. Började med matlagning med Trangiakök men gick sen över till matlagning på muurikka. Lärde mig att hacka grönsaker och förbereda innan så det gick snabbt vid matlagningen och jag slapp frysa så mycket om fingrarna. Blev några tvårätters menyer också. Hittade olika färdiga recept som jag ofta modifierade och hittade på ett eget recept. Vid två tillfällen hade jag med mig en matgäst, Åsa och min far Stig. Mitt andra mest lästa inlägg handlade om min matlagning vid Lustigkullen vid Råne älven och Lassbyforsen. Jag kommer att fortsätta med mitt projekt Äta Ute under 2022.

Årets andra blogginlägg var en resa till polcirkelportalen, besökte den en gång till under april och gjorde årets sista Äta ute där. För mig blev det senaste besöket till portalen att det kändes som att cirkeln slöts med där jag började året. Är otroligt tacksam för allt jag fått uppleva och lära mig själv och tillsammans med andra. Den där wow-känslan för naturen tar aldrig slut. Ser fram emot 2022 med tillförsikt och dess äventyr i friluftslivets tecken.

Önskar dig en God Jul och ett riktigt gott nytt friluftsår 2022!

Hur var ditt friluftsår 2021? Vad drömmer du om att göra i friluftslivet under 2022?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: