MTB vid Storforsen 8-9/10 2021

Jag tänkte denna helgen delta på invigningen av Storforsens nya system av MTB- och vandringsleder 9/10. Storforsen ligger nära Vidsel i Älvsbyns Kommun. Körde till Brudforsen strax ovanför Storforsen där jag träffade ett trevligt franskt par med en campinginredd vw buss. De hade rest runt tre månader i bla Norge och Finland och hade två månader kvar av sitt äventyr. De försökte få igång en brasa med blöt ved vid vindskyddet så jag hämtade torr ved vid vedbodan vid Storforsen. Det var trevligt att lära känna det franska paret och prata bland annat om olika kulturella skillnader med tex mattider.

Stjärnklar himmel.
Vi gjorde efterrätt med bananer och choklad på glöden.

Tältade vid Brudforsen nära vindskyddet och hade bytt den trasiga tältpinnen så det var nypremiär att resa det lagade tältet med ny pinne från Irland.

En ny dag grydde med en lättande dimma och strålande sol. Jag var uppe tidigt och var laddad att cykla lederna.

MTB och vandringslederna.
Började med leden Älven som går längs älven en bit.
Leden var tydligt skyltad.

Cyklade 14 km på 1,5 timme och blev ganska svettig. Lederna är mycket välgjorda med utfyllnad av gropar, välmarkerade och med vackra omgivningar.

Jag gick först till invigningen från bilparkeringen men såg att band skulle klippas och cyklister stod redo så jag hämtade cykeln för att passera starten. Cyklade ett sista varv på en av lederna och tog mig sen till Storforsen.

Storforsen är Europas största obundna vattenfall i Piteälven som är en av fyra oreglerade nationalälvar i Sverige. Storforsen är även nordens största vattenfall. Fallhöjden är 82 meter och fallsträckan är 5 km varav de sista 2 km är fallhöjden 60 m. Storforsen är ett av Norrbottens populäraste besöksmål med sina 150.000 besökare per år. Finns en stor parkering, souvenirbutik och servering under sommarmånaderna och toaletter samt vedbod. Vid döda fallet finns jättegrytor och vattenslipade hällar. Finns flera grillplatser i området och när det är konsert vid scenen sitter publiken på stenhällarna med sin medhavda picknick. Storforsen är perfekt att spendera en hel dag med picknick, grilla och bada i de lugnare biflödena.

Det har varit riktigt rolig cykling i bästa vädret denna helgen. Trevligt att möta utländska turister och agera värd för vår fina landsända. Storforsen besöker jag alla säsonger och nu finns det ytterligare en anledning att besöka de fina och välplanerade lederna för vandrare, löpare och cyklister.

Karta: https://www.storforsen.se/wp-content/uploads/2021/10/storforsen-karta-start-nyast.pdf

Ett svar till ”MTB vid Storforsen 8-9/10 2021”

  1. […] skulle besöka invigningen av MTB- och vandringslederna vid Storforsen. Övernattade vid Brudforsen i tält och frös samt fick uppleva mycket rolig […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: