Kungsleden: En resa i morfars fotspår

Morfars fotoalbum

Jag hade hittat ett gammalt fotoalbum hos mina föräldrar från min morfar Ebbe som min mor fått efter hans bortgång. Albumet var handgjort med ett träomslag. Vi hade inte förstått innan i vår familj att han hade besökt Kebnekaise då vi inte visste var bilderna var tagna. Det fanns ingen förklarande text. Jag började studera bilderna i albumet.

Morfar längst upp till höger och under krysset
Morfar Ebbe

Jag hade tidigare blivit inspirerad av morfar att åka turskidor från berättelser om hans skidäventyr och bilderna i albumet. Började med min karriär på turskidor med försvarets vita blixten och skinnkängor samt tjocka ullstrumpor. Skavsåren jag fick av denna utrustning blev något i hästväg men väckte ändå smak för turskidåkning som nog är min nummer ett av mina friluftsaktiviteter.

Första bilden jag lyckades identifiera i albumet var STF Kebnekaise och sen berget Tuapolgorni vid Kebnekaisemassivet.

Tuapolgorni längst upp till höger

Tolpagorni eller Tuapolgorni Duadolgorni på nordsamiska hette från början Giebnnegájsse vilket betyder kitteltopp. 1832 var Tuapolgorni utmärkt på kartan och det gjordes en sammanblandning då man trodde att det mest iögonfallande berget var utmärkt och inte den högsta toppen. Sveriges högsta berg fick då namnet Kebnekaise och kitteltoppen Tuapolgorni fick sitt namn.

Tuapolgorni

Sen identifierade jag vinterbilder från den välkända lapporten och en skylt som markerade Abisko nationalpark.

Lapporten
Längst upp till vänster skylten vid Abisko nationalpark och längst upp till höger morfar i mitten

På skylten till Abisko nationalpark står det: ”Hela nationens egendom. Även kommande släkten skola här kunna njuta orörd natur”. Jag håller med om detta. Viktigt att vi är rädda om naturen så vi kan fortsätta njuta av den. Vi är blott besökare.

Efter det upptäckte jag bilder i början av albumet från Stora Sjöfallet och från Vakkotavare med vy mot Stora Sjöfallet.

Vakkotavare mot Stora Sjöfallet

En senare bild jag identifierade var Tjäktavaggedalen vid Singi. Genom att göra bildsök från turer mellan Kebnekaise och Vakkotavare lyckades jag på ett ungefär hitta tältplatsen på bilden nedan.

Tjäktjavaggedalen vid Singi

Jag kunde nu följa i min morfars fotspår som vandrade med sina kamrater från regementet från Stora Sjöfallet till Kebnekaise och slutligen Nikkaluokta via fotoalbumet. Han låg vid jägarregementet i Kiruna någon gång slutet av 1940-talet. Jag scannade in väl valda bilder och fick tips och råd av min vän Andreas hur man fixar till gamla slitna foton i Photoshop. Lämnade bort de redigerade bilderna för utskrift och inramning för att hänga upp dem i min stuga. Fyra av bilderna som finns här i detta blogginlägg hänger på väggarna i stugan.

Jag planerade en tur i början av juli 2017 från Nikkaloukta till Vakkotavare och med toppbestigning Kebnekaise via Östra leden med guide. Det var mycket snö fortfarande efter Kungsleden den tiden på året så jag bestämde mig för att hoppa över den delen av turen. Jag valde att stanna vid STF Kebnekaise i tält fler nätter och lägga fokus på toppturen och smörja kråset i restaurangen. Bilderna i fotoalbumet förtäljde inte om morfar bestigit Sveriges högsta topp men jag ville uppfylla min dröm om detta. Jag besteg toppen via vandring över glaciär och klättring via en via ferata efter bergsväggen. Två erfarna guider var med oss på turen. Utsikten var dock skymd på toppen pga ”white out” som guiderna sa. Efter vandring ner inklusive åka på goretexbyxan på snön nedför Storbacken avslutade vi med en god måltid i restaurangen på STF Kebnekaise.

STF Kebnekaise

Svenska Turistföreningen lät uppföra Kebnekaise fjällstation 1907-1908 av stenar från omgivningen. Fjällstationen byggdes efter förlaga från alperna med halvmetertjocka väggar vilket visade sig inte vara så bra i det bistra klimatet i fjällen. Intresset för fjällvandring ökade och efterfrågan på sängplatser ökade så fjällstationen byggdes ut stegvis. 1924 byggdes fjällstationen ut i trä. Idag består fjällstationen av flera byggnader och 200 bäddar. Den ursprungliga byggnaden från 1907 tillhör numera huvudbyggnaden och kallas för Gammelstugan. Här kan du slå dig ner i en fåtölj vid brasan och läsa STFs årsböcker från början av 1900-talet.

Karta Kungsleden

Journalisten Peter Potterfield menar att Kungsleden är världens bästa vandringsled och att sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta är den sista stora vildmarken i Europa. Kungsleden skapades i början av 1900 talet av Svenska Turistföreningen. Det stod i STFs årsbok 1900 att föreningens styrelse hade ritat ett streck på kartan mellan Torne Träsk och Kvikkjokk och utlyst ”Här ska bli kungsvägen genom Lapplands fjällvärld”. Första sträckan anlades mellan Abisko och Kvikkjokk och de första stugorna blev Abiskojaure och Kebnekaisestugorna. 1941 har leden utökats till att gå från Abisko-Jäckvik. 1955 skrev fotografen Svante Lundgren att leden slutade i Ammarnäs men samtidigt menade vandrare att leden var längre än så. 1975 förlängdes leden nu officiellt till att gå från Ammarnäs till att sträcka sig till Hemavan. 1977 skapades det statliga ledsystemet där Kungsleden ingår som förvaltas av Naturvårdsverket. Kungsleden sträcker sig ca 450 mil mellan Abisko och Hemavan.

Längst ner till vänster kapellet i Nikkaluokta

Den senaste och sista bilden jag lyckades identifiera var kapellet i Nikkaluokta. Jag lyckades hitta kapellet med bildsök. Det hade hade jag inte besökt när jag vandrade Nikkaloukta till Kebnekaise 2017. Kapellet var en gåva från ”De Lappländska Fjällkarlarnas klubb” till bygden och församlingen och invigdes 16 augusti 1942. De ville visa sin tacksamhet för vad fjällen och fjällbygdens människor gett dem. Det innebar att morfar och hans kompani vandrade från Stora Sjöfallet via Vakkaotavare, Singi, Kebnekaise och slutade i Nikkaluokta.

Fortsättning följer i fotspåren av min morfar…

Läs mer:

Kungsledens Historia: https://waaraworldwide.com/2016/02/21/kungsledens-historia/

Kebnekaise: https://popularhistoria.se/vardagsliv/turism/kebnekaise

Kebnekaise Fjällstation: https://bestigakebnekaise.se/kebnekaise-fjallstation/

Nikkaluokta kapell: https://www.svenskakyrkan.se/gallivare-malmberget/kyrkor/nikkaluokta-kapell

Ett svar till ”Kungsleden: En resa i morfars fotspår”

  1. […] då min mor blev strax efter det sämre i sin cancersjukdom. Kommer att fortsätta vandra i min morfars fotspår på Kungsleden som jag skrev om i ett eget inlägg. Planen är att göra det under 2022 med min mor i […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: