Äta ute del 3: Gultzauudden 24/11 2021

Den här dagen tänkte jag besöka Gultzauudden som ligger på Luleås centrumhalvö. På Gultzauudden byggdes oceangående fartyg i slutet av 1830 talet. Platsen är döpt efter sjökapten Christian Gultzau som var varvsägare på udden.

Entrén till Gultzauudden och parkeringar finns nedanför. Toalett finns på andra sidan entrén.
Vy mot havet och badstranden med lekplats till höger

Ljusen från andra sidan vattnet mot Storheden och Karlsvik glittrade i mörkret. Isen närmast land knakade och smällde ibland högljutt. Längre ut sjöng isen en gång.

Människor passerade bredvid mig som sprang, promenerade eller gick med hundar på stigen. En kvinna med hund uttryckte att det såg mysigt ut när jag eldade och lagade mat bredvid stigen. Det var dock inte lika mysigt att mina fingrar blev stelfrusna av de 8 minusgraderna när jag skar upp grönsakerna.

Välfylld vedlår, tack för det Luleå Kommun och Arbetsmarknadsförvaltningen

Jag tände upp eld för värmens och ljusets skull. Började laga kantarellgryta på mitt Trangiakök. Använde kokosmjölk istället för créme fraîche. Hade glömt hemma en lök och det vita matlagningsvinet till grytan. Upptäckte att lågan på köket blev svag så jag ställde kastrullen på gallret på elden istället. Sommargasen fungerade inte bra i kylan. Elden värmde bättre än gasen i kylan.

Dadelbollar och the

Jag hade med dadelbollar som jag gjort på morgonen. Använder carobpulver istället för kakao. Rullade dem i hampafrön. Använde tidigare sesamfrön. Drack te och åt dadelbollarna i väntan på maten.

Den färdiga måltiden

Maten blev god och värmde. Jag åt en rejäl portion och hade kvar mat till morgondagens lunch. När jag ätit klart packade jag ihop och gick tillbaka till bilen.

Finns ytterliga tre grillplatser och sittplatser uppe vid kopian på det gamla rådhuset som byggdes till Luleås 300 års firande. I år 2021 firar Luleå 400 år.

Det var en kylslagen kväll även om inte -8 grader är så kallt. Jag borde ha haft tunna fingervantar vid matlagningen och varmare skor. Tappar känseln i fingrarna när jag fryser så.

Utrustning i ryggsäcken förutom maten:

 • Sittunderlag
 • Trangiakök med gas
 • Tändstål, tändstickor eller tändare
 • Tamponger eller tidning för att få igång elden
 • En bricka som skärbräda
 • Matkit med sked
 • Fällkniv
 • Liten yxa
 • Ev skalare
 • 1 liters vattenflaska med vatten
 • Termosmugg med varmvatten
 • Första hjälpen kit

Ett svar till ”Äta ute del 3: Gultzauudden 24/11 2021”

 1. […] Gammelstadsvikens Naturreservat Gultzauudden Åträsk Lustigkullen Skurholmsberget […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: