Äta ute del 2: Gammelstadsvikens naturreservat 17/2 2021

Denna kväll tänkte jag laga mat och äte ute vid Gammelstadsviken och fågeltornet för #uteonsdag. Jag körde från Luleå via Haparandavägen till parkeringen som ligger närmast fågeltornet i Gammelstadsvikens naturreservat. Det går att ta bussen till den södra delen av vandringsleden vid Notvikens station alternativt till hållplats Vänortsvägen eller till Gammelstad kyrkby och den norra delen av leden vid Hägnan. Gammelstadsviken var för länge sedan en havsvik där det seglade in skepp till Gammelstad som var gamla Luleå. Landhöjningen har nu omvandlat havsviken till en sjö. Naturreservatet är speciellt på våren en mycket bra plats för fågelskådning. Trevligt att vandra eller åka skidor efter leden.

Karta över Gammelstadsvikens naturreservat.
Parkeringen som nås från Haparandavägen.

Det föll ett stilla regn och kvicksilvret visade 4 plusgrader. Vandringsleden från parkeringen var delvis vattenfylld och isig. Jag mötte en svartklädd löpare som gick vid sidan om vägen som var bred nog för rullstol.

Kom fram till fågeltornet och tände först en brasa vid en av grillplatserna. Fanns en vedbod som nästan hade slut med ved. Ett dass låg bredvid med rullstolsramp och massor med toapapper. Fågeltornet tornade upp sig mot Gammelstadsviken och bredvid fanns en ramp för rullstolar. Bilarnas brus hördes på håll. Ett stilla regn föll och knäppte på kläderna och marken.

Mitt 35 år gamla Trangiakök har uppdaterats med gasbrännare.

Denna kväll lagade jag en gammal favorit linsgryta med gröna linser. Istället för creme fraiche använde jag en liten tetra kokosgrädde.

Passade på att gå upp i fågeltornet medans linsgrytan puttrade på Trangiaköket. Svanar ljöd i fjärran från andra sidan Gammelstadsviken.

Gammelstadsviken

Linsgrytan var klar när potatisarna och linserna var mjuka. Det var riktigt gott med varm mat. Drack sen en kopp the och tittade på elden. Pannlampans sken började tyna ut. Elden gav däremot ljus och värme.

Gick sen tillbaka med det svaga skenet från pannlampan. Det var dock inte kolsvart utan stadens ljus vägledde mig. Jag hade mina vandringskängor men det hade varit bra med kängor med dubb eller broddar denna gången. Trots regn var detta en trevlig utemiddag. Vad har du för favoritplatser för att äta ute i naturen?

Karta till Gammelstadsviken från Luleå Kommun.

Ett svar till ”Äta ute del 2: Gammelstadsvikens naturreservat 17/2 2021”

  1. […] Gammelstadsvikens Naturreservat Gultzauudden Åträsk Lustigkullen Skurholmsberget […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: