Äta ute del 1: Hertsöträsket 15/11 2021

Jag fick en idé att kombinera nära vardagsäventyr med att laga mat ute på Trangiakök, över öppen eld eller muurikka. Första platsen blev Hertsöträsket i Luleå för denna bloggserie och jag hade med mig min vän Åsa på middag.

1. Hertsön 2. Parkeringen vid Hertsöträsket 3. Första grillplatserna och raststugan.

Hertsöträsket ligger mitt i det stadsnära naturreservatet Ormberget-Hertsölandet. Cykla dit, ta bussen till Hertsön och gå eller ta bilen. Hertsöträsket har flera hundra meter träramper för barnvagnar och rullstolar, flera vindskydd, ett dass och två raststugor samt grillplatser med ved. Finns inplanterad röding och regnbågslax i sjön men även gädda och abborre. Finns flera bryggor runt sjön. Fiskekort köper du här.

Trärampen var isig och det knakade lite från den av isen. Det var fuktigt i luften när jag gick från parkeringen. Andedräkten ångade i pannlampans sken. Stadens brus hördes på håll och dess ljus sken från väster.

Första grillplatsen och raststugan vid Hertsöträsket.

Jag hade fått en bok Portionen under tian av Hanna Olvenmark där författaren lagar prisvärda recept ute i naturen varje vecka som hon kallar #uteonsdag. Denna dag blev dock en måndag för att använda helgens rester.

Receptet för denna utemiddag blev potatis-one pot från boken Portionen under tian. Jag tog med rester från kylskåpet i form av kokad potatis och tomater. Köpte lök och spenat i ICA butiken på Hertsön på väg till Hertsöträsket. Hade med mig mitt Trangiakök med gasflaska för matlagningen.

Foto: Åsa Isaksson
Foto: Åsa Isaksson
Trangiaköket fylldes till brädden.
Den värmande elden tinade upp mina isiga fingrar.

Jag hade förberett burkar med ingredienser hemma. Det gick fort att koka rätten då potatisen redan var kokt. Maten blev god och värmande i den fuktiga kylan trots 2 plusgrader. Vi åt choklad till efterrätt och drack the. Åsa hade mustig 90% mörk choklad och jag hade vegansk 55% choklad som blev för söt i munnen.

Vad lagar du för mat ute och var?

Läs mer:

Luften är fri – Friluftslivets år 2021 och temat äta ute för mer inspiration.

Ett svar till ”Äta ute del 1: Hertsöträsket 15/11 2021”

  1. […] Hertsöträsket Gammelstadsvikens Naturreservat Gultzauudden Åträsk Lustigkullen Skurholmsberget Polcirkelportalen […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: