Äta ute del 23: Hindersön 19/2 2023

Jag hade länge längtat efter en skidtur i Luleå Skärgård. Det hade snöat hela lördagen och erbjöd dålig sikt och vind medans söndagen bjöd på uppehåll. En fin dag för turskidåkning och utematlagning. Jag lagade hemma en köttfärssoppa med vitkål och bönor till mattermosen. Använde sojafärs till soppan. Förberedde också glutenfria krabbelurer. Smaksatte dem med saffran. Vispade havregrädde och tog med rårörda lingon till denna dessert. Packade med matcha, agavesirap och baristahavremjölk till matchalatte.

Körde till Hindersöstallarna och ut på isvägen som var öppen. Det var dock oplogat men gick bra trots det att köra på isen. Tog på mig solglasögonen för att kunna se bättre i allt det vita. Parkerade vid parkeringen innan Jopikgården.

Från parkeringen till grillplatsen vid Björkögärdviken 643 m

Tände en eld och åt av den varma och goda soppan. Stekte sen krabbelurerna i riktligt med smör. Hade med mig två mindre stekpannor istället för den tunga muurikkan. Safffanskrabbelurerna blev riktigt goda och jag blev mer än mätt. Det blev faktiskt dessert för fyra personer. Mötte sen en man som var på besök i Luleå. Han kom ursprungligen från Unbyn utanför Boden och ville ge sin 18 år fyllda dotter en fin upplevelse på Hindersön. Barnen pratade tyska. Han tyckte det var tyst och lugnt på ön. Det kom en skoter med två män till raststugan och jag frågade om det var bra och då svarade den äldre mannen att det skulle bli bättre när de fick laga korv. Jag var sen redo för en uppfriskande skidtur i omgivningarna. Spände på mig mina nya norska turskidor och åkte efter ett färskt skidspår i riktning mot Östisundet .

Raststugan och bastun vid grillplatsen
Vy ut mot Degerön
Åkte genom skogen och en ledningsgata
Sjöbodarna vid Norrisundet
Åkte skidor på skoterleden
Åkte tillbaka via ängar och skog
Tillbaka vid Norrisundet
Jopikgården med nyfikna draghundar inne vid stängslet
Åter vid raststugan och de båda männen var kvar
Åter på isvägen som nu var plogad

Det här var en trevlig liten utflykt och äta ute. Äntligen blev krabbelurorna som de sett ut på bilder och filmer. Denna goda och lättlagade dessert kommer jag laga ute igen. Det var en härlig skidtur runt på Hindersön och lättåkt. Ett fluffigt snölager ovanpå fast snö. En tur som gav mersmak för mer skidåkning ute i Luleå Skärgård.

En liten rundtur nästan som en åtta på 6 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: