Turskidor i Luleå Skärgård dag 3: Brändöskär-Hindersön-Hindersöstallarna 28/2 2021

Nästa morgon vaknade jag utvilad i stugan på Brändöskär och min trötta lekamen hade fått en välbehövlig återhämtning. Dagen bjöd på strålande sol och blå himmel. Kvicksilvret visade plusgrader. Vinden hade bedarrat.

Konstverk av Ola Taube

På en höjd ligger ”Bottenvikens änglar”, ett konstverk av Ola Taube som har ateljé på Brändöskär. Konstverket föreställer simpor. Längst bort i fjärran ligger det öppna havet.

Kapell

Det gamla träkapellet från 1700 talet ligger högst upp på berget. Kapellets altartavla är målad av den lokale konstnären Erik Marklund. Han bodde på Brändöskär och verkade som konstnär. 1957 lät han uppföra en Jesusstaty på Hällgrundet som ligger utanför ön. 

Bastu

Den gamla bastun som kan bokas ligger till vänster och till höger en ny bastu under uppförande. Ovanför den röda bastun ligger vedförrådet. På min första egna skärgårdsvandring 2015 sov jag en natt i tält ovanför denna strand och tog mig ett välbehövligt bastubad på kvällen. 

Brändöskär

Brändöskär har fått sitt namn av att det tidigt varit ett fiskeläge för Brändön på fastlandet. De gamla fiskebodarna används idag som fritidshus.

Flera spår från skogens konung korsade min väg på Brändöskär

Skidade i riktning mot Hindersön och följde skoterspåret som jag trodde var skoterleden.

Vy tillbaka mot Brändöskär
Vy mot Småskär
Skoterspåret mot Hindersön

Det visade sig att jag inte befann mig på den markerade skoterleden men detta skoterspår hade bra riktning mot nästa anhalt Hindersön och den hägrande lunchen på Jopikgården.

Jag tog av mig jackan och öppnade upp skidjackan då det blev varmt.

Karta Brändöskär-Hindersön
Karta Hindersön

Det var en hel del flödvatten i skoterspåren när jag närmade mig turbåtshamnen på Hindersön. Skidorna bar mig dock på de frysta skoterspåren.

Jopikgården

På Hindersön finns Jopikgården som har boende, mat och uthyrning av kajaker och fatbikes. Finns en renoverad kalkugn och vattenfyllda gruvhål. På ön finns den bofasta och den nordligaste skärgårdsbonden. I Norrisundet ligger sjöbodar och ett enkelt sälmuseum. På sommaren går det turbåtar till Hindersön från Södra Hamnplan i Luleå. Vid turbåtshamnen har Luleå Kommun en öppen raststuga med bastu, dass, grillplats och vedbod med mycket ved. Denna rastplats är en av mina välbesökta favoriter och jag tältade här på min skärgårdstur 2015 på stranden nedanför raststugan.

Smörjde kråset med Jopikgårdens Jopikburgare med klyftpotatis och en våffla med hjortronsylt och grädde till efterätt. Måltiden var efterlängtad och det var gott med lagad mat efter skidturen.

Rastning på fatbike

Jag skidade på bilvägen på Hindersön mot Luleå och skoterleden. Mötte värdparet på Jopikgården som rastade hundarna på roliga velocipeder.

Skoterleden mellan Hindersön och Hindersöstallarna var som en autostrada och bred likt en bilväg samt hård och jämn. Lätt skidåkning tillbaka till bilen på den bästa skoterleden på turen. Flera skotrar och en person på fatbike passerade mig. Det brukar plogas en vinterväg från Hindersöstallarna till Hindersön men när jag genomförde denna turen hade den inte ännu plogats. Väl framme vid Hindersöstallarna var cirkeln sluten och trött och lycklig hade jag genomfört min häftigaste skärgårdstur vinter.

Karta Hindersön-Hindersöstallarna

Läs mer:

Hindersön: https://bottenviken.se/hinderson-lulea

Jopikgården: https://www.bottenviken.se/jopikgarden

Isvägar: https://www.lulea.se/samhalle–gator/gator-och-trafik/isvagar.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: