Turskidor i Luleå Skärgård dag 1: Hindersöstallarna-Kluntarna 26/2 2021

Jag ville göra en länge skidtur ut i Luleå Skärgård med den nybyggda skidpulkan och med övernattning i stugor. Använde skoterledskartan för att planera och mäta upp sträckorna för turen som skulle gå på turskidor i huvudsak längs skoterlederna. Mellan Kluntarna och Brändöskär finns det inte skoterled. Jag använde mig av Facebookgruppen Skoterleder i Luleå Skärgård för uppdatera mig på aktuell information om skoterledernas kondition. Om du planerar en liknande tur uppdatera dig på förhållandena före turen och tänk på att väder och vind kan påverka skoterledernas kondition, flödvatten och skidföre beroende på säsong. Bra skoterleder går det snabbt att skida på likväl som på skare. Blir det genomslag genom skare eller uppstår det klabbföre går det tyngre. Vädret kan ändra sig ute i skärgården likt på fjället så tänk på att ha kläder som skyddar mot vädrets makter. Att dra merparten av packning med pulka underlättar mot att ha all packning på ryggen.

Skoterledskarta

Starten Hindersöstallarna ligger till höger om bränslepumpsymbolen där lederna grenar ut sig.

Planering turen

Jag körde från Luleå mot Hertsön och mot Lövskär. Där vägen tar slut finns Hindersöstallarna och möjlighet att parkera. Hade bokat Luleå Kommuns skärgårdsstugor på Kluntarna och Brändöskär. Turistbyrån var fantastiskt hjälpsamma med att ordna så jag fick nycklarna trots begränsningar av öppethållande pga corona.

Hembyggd pulka

Luleå Skärgård består av 1312 öar i en skärgård med bräckt vatten. Luleå Kommun har 12 uthyrningsstugor på 4 olika öar. Luleå Kommun har också 8 bastu, grillplatser och dass på 6 öar. Jopikgården som arrenderar anläggningen på Hindersön av Luleå Kommun har också boende och matservering. På Klubbviken finns en restaurang som är öppen på sommaren. Brändön Konferens har boende och matservering även på vintern och skoterleder samt skidspår ute på isen. Går skoterled från Brändön till Hindersön. Det anläggs skoterleder i Luleå Skärgård och bilvägar plogas till några öar. Just under denna turen var inte bilvägen plogad till Storbrändön och Hindersön.

Midjebältet

Jag lastade min packning i min 80 liters hockeytrunk och spännde fast den med ett långt spännband i den hembyggda pulkan, se tidigare inlägg om detta. Hade också en 44 liters ryggsäck med kläder, sovsäck och dunjacka på ryggen. Fick ett midjebälte av en granne och ersatte snöret som tidigare fungerat som midjebälte.

Starten på skoterleden vid Hindersöstallarna

Jag var bekymrad för föret då det varit varmt under dagen och en plusgrad när jag kom till Hindersöstallarna men det var förvånansvärt bra före. Hårt skoterspår och skidorna gled bra. Pulkan gled mycket lätt. Det började blåsa hårdare längre ut så jag drog på mig skalkläderna. Lyssnade på Kings of Convenience i lurarna början av turen.

Mitt i bilden mot SSAB vid Svartöstaden Luleå
Storbrändön

Vid Storbrändön kom första flödvattenspassagen. Det hade dock redan fryst så det gick bra att passera på eller bredvid skoterspåren.

Månen vägledde mig och jag behövde inte använda pannlampan. Njöt av landskapet som lystes upp av månens sken och jag såg stjärnbilder mellan molnen.

Kluntarna

Väl framme i stugan Måsen var det prioritet att tända en värmande brasa i kaminen. De tidigare gästerna hade varit omtänksamma och lämnat ved och tändved i vedkorgen. Stugan var målad i vitt inne sen jag besökt den senast och det fanns nya genomtänkta inredningsdetaljer. Satte in mat i den gasdrivna kylen och tände 12 volts kökslampan samt laddade elektronikutrustning i 12 volts uttaget.

Skidpjäxa och plastpåse

Jag provade denna gången att sätta en fuktbarriär i form av en avfallspåse mellan den tunnare bambusockan och den tjockare ullsockan. Den tunnare sockan blev rejält blöt efter turen men kängan var torr. Detta förfarande hade varit av stor betydelse om jag sovit ute så inte kängan skulle frysa till is.

Middag

Jag hade lagat matlådor i form av linsgryta med chorizo som jag värmde på gasspisen. Godare med hemlagat än torrfoder. Matlådorna skulle kunna värmas på snabbt i stugan och ute på tur med trangiaköket. Det var gott med mat och det var riktigt länge sen lunch.

Sträckan Hindersöstallarna till Kluntarna

Denna första sträcka var längre än jag beräknat men gick fortare än vad jag planerat tack vare hårda skoterspår. Ibland kunde jag staka mig fram trots pulkan bakom mig.

Klintarna och stugan vid pilen.

Stugan ligger i Storviken på Kluntarna. Finns en bastu nära stugan. Finns också en bastu i Kråkskärsviken.

Fortsättning följer i del 2.

Mer information:

Information om Bottenviken och länk till karta med aktuellt isläge: https://bottenviken.se

Luleå Skärgård: https://visitlulea.se/sv/se-goera/skaergaard-och-vatten/

Kluntarna: https://bottenviken.se/Kluntarna-lulea

Boka skärgårdsstuga: https://www.lulea.se/uppleva–gora/lulea-skargard/boka-skargardsstuga.html

Basta i Luleå Skärgård: https://www.lulea.se/uppleva–gora/lulea-skargard/basta-i-lulea-skargard.html

Snöskoterkarta: https://skoterleder.org/

Skoterleder i Luleå Skärgård facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/120504649861090

Isvägar Luleå Skärgård: https://www.lulea.se/samhalle–gator/gator-och-trafik/isvagar.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: