Turskidor i Luleå Skärgård: Hindersöstallarna-Kluntarna 29/2-3/3 2024

Dag 1: Hindersöstallarna-Kluntarna 15,5 km

Hade olika planer för årets skidtur ut i Luleå Skärgård. Bestämde mig för att boka en stuga tre nätter på Kluntarna. Preparerade turskidorna innan med en spray för glidet. Hörde att Luleå Kommun hade plogat upp en parkering på Hindersön dagarna före. Tänkte först starta från Hindersön. Det blåste riktigt hårt och jag funderade om jag skulle åka på fredagsmorgonen då det var lite mindre med vind men eftersom jag bokat torsdagsnatten ville jag åka ut på torsdageftermiddagen. Bestämde mig för att starta från Hindersöstallarna där det finns en parkering och det går skoterspår till Kluntarna. En lite längre sträcka 15,5 km mot 14 km från Hindersön men säkrare att åka på skoterspåret dels med föret och att den är markerad. Packade pulkan med hockeytrunken, tog på mig skalkläderna och ryggsäcken.

Parkeringen på Hindersöstallarna

Startade min tur ut på isen och skoterspåret. Det blåste en del.

En militärhelikopter cirkulerade

Stannade och fotograferade och filmade. Tog på mig skidsglasögonen eftersom vinden ökade. Fleecevantarna flög iväg så jag sprang efter dem. Fulmössan från Gerhard och Leifs Bygg flög utanför synhåll. Utanför skoterspåret var det mjukt och jag sjönk igenom med vatten i botten.

Sprang efter vantarna
Storbrändön
Tog en kort rast och åt russin

Det var lite lä öster om Storbrändön sen ökade vinden igen. Det kändes tungt och jag fick tänka till nästa pinne och nästa pinne som glimrade i pannlampans sken.

Sista sträckan vid Kluntarna kom snön och det blev dålig sikt.

Anlände till den kalla stugan 20:45 och startade en brasa i kaminen. Startade strax efter 16:00. Gick ut och sågade mer ved. Orkade inte elda upp kaminen i bastun eller laga varm mat. Det blev tonfisk, avokado och te till en sen enkel middag. Drack en hel del vatten. Jag hade fått stora skavsår på båda bakhälarna. Hade varken sporttejp eller compeed med mig. Det var så kallt i stugan så jag kröp till kojs med understället och en fleecejacka.

Det var riktigt hårda vindar
Hindersöstallarna 15,5 km

Dag 2: Kluntarna

Vaknade till en blåsig och mulen dag. Lagade cassavagröt och åt melon, skinka och te till.

Klädde på mig i dunjackan och skalkläderna. Drog över huvorna. Fulmössan saknade jag men hade också en balaklava.

Stugan Tärnan

Tände elden i kaminen till bastun. Försökte tända en eld i grillplatsen utanför bastun men det blåste för hårt. Jag gick in igen i stugan och stekte köttfärsen till lunchrätten avokadofyllda hamburgare.

Formade två stora burgare och stekte dem med salt på

Lade hamburgarna i romansalladblad och lade på avokadoröran. Vek ihop bladen och åt. Det var riktigt gott och mycket saftigt. Blev mätt.

Det blev en enkel och riktigt god lunch

Gick sen ut och sågade upp med till bastubadet. Det fanns mer ved vid bastun. Det är deltagarna på Simonsgården inom Arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå kommun som tillverkar långveden.

Vedförrådet vid bastun
Sågade upp mer ved
Det blev ett skönt bastubad på maten

Gick sen in i stugan och drack te, åt en avokado och löste lätta korsord till musik. Tog sen en skön tupplur.

Till middag blev det att jag stekte resten av köttfärsen med svamp och purjolök. Till efterrätt stekte jag en banan i kokosolja med kanel och honung. Flamberade sen bananen i rom. Åt den med kokosgrädde. Det blev riktigt gott.

Gick ut och sågade mer ved inför natten. Vedförrådet var nästan tomt mellan stugorna. Vinden ven i trädkronorna och ruskade om dem.

Sågbocken

Pratade med två vänner i telefon och kokade mer tevatten.

Eldade mer inför natten

Kröp till kojs. Bloggade, lyssnade på musik och hörde vinden vina i träden stötvis utanför och en korp som kraxade i fjärran. Ibland tog vinden tag i stugan.

Dag 3: Kluntarna

Vaknade kl. åtta och tände en brasa för att få upp värmen i stugan. Värmen hade hållit sig bra under natten. Jag hade eldat mycket under kvällen. På morgonkvisten hade vinden mojnat något och det föll delvis ett lätt regn. Luften var fuktig och dimmig. Läste Tara Westovers roman Allt jag fått lära mig i sängen en stund. Klev sen upp och lagade frukost. Löste korsord och lyssnade på Spanarna och Visa från Utanmyra med Jan Johansson och George Riedel på ståbas som nyliga gått bort. Bytte sen till Lördagsmorgon i P2.

Gick ut på verandan och fick se, som det såg ut, en hund som kilade in snabbt under verandan. Den var gråbrun med yvig tjock päls. Jag bildsökte på Google sen och blev ganska säker på att det var en mårdhund.

Spåren efter mårdhunden

Hittade rektangulära plåster i min första förbandskit som jag satte på mina skoskav. Nu skulle jag kunna åka till packisbergen.

Startar från stugan

Detta året var det de mäktigaste packisbergen jag hade sett någonsin. Topparna var mycket höga.

Spillning från älg
Flera spår av älg vid fiskeläget

När jag kom tillbaka till stugan var det dags att först tända en brasa i bastukaminen. Sen var det dags att laga lunch. Jag ville laga mat ute på muurikkan. Det tog en stund att få igång elden i vinden. Stekte först sötpotatis, röd lök, salladslök och rädisor. Stekte sen två laxbitar.

Precis när jag skulle äta kom en bekant förbi som frågade om hans sällskap kunde basta. Jag sa att det gick bra, att jag skulle basta efter maten. Det var en god lunch som snarare blev en middag med tanke på tiden. Jag skulle inte orka en middag sen.

Mätt och belåten gick jag till bastun. Kaminen var glödhet. Det var skönt med ett bastubad efter skidturen. Efter en stund kom stuggrannarna. De fem i sällskapet kom från samma arbetsplats och skulle stanna till morgondagen. Jag kände mig nöjd och lämnade dem kvar i bastun. Gick till min stuga.

Lagade igen en flamberad banan med kanel, honung och vaniljpulver på. Åt den med kokosgrädde och en te till.

När jag rengjorde spisen föll främre sidan ner. Den stod på en skiva och den främre delen hade fallit ner. Jag satte en knivhållare i plast som ett tillfälligt stöd. Felanmälde felet och bestämde mig för att ta bort knivhållare efter frukosten så inte nästa gäster skulle råka ut för att en kastrull med hett vatten skulle flyga på dem.

Tog det sen lugnt i stugan och skrev i bloggen, lyssnade på Nils Frahms nya fina album Day. Han spelade in albumet hemma med miljöljud som en hund som skällde i stycket Butter notes . Det sista jag gjorde var att jag läste ut min bok.

Storviken-Packisbergen 4,4 km

Dag 4: Kluntarna-Hindersöstallarna 15,5 km

Vaknade klockan sex och behövde gå ut på dasset. Vinden hade bedarrat. Gick sen in i stugan och upptäckte att jag glömt blöta kläder i en påse. Hängde upp dem och tände en brasa i kaminen. Jag hade gott om ved i stugan så det skulle vara kvar ved i vedhållaren. Lagade frukost och åt den till Vetenskapspodden som pratade om maten som ger dig längre liv-så klimatsmart är den. Löste korsord. Gröten brände fast i kastrullen. Som tur var hade jag en stålullboll med mig.

Städade stugan. Startade sen turen tillbaka och vinden hade bedarrat. Det var skönt.

Flödvattnet gjorde skoterleden riktigt blöt
Skidorna sjönk igenom
Hindersöstallarna

Det här var det blåsigaste äventyret jag varit med om någonsin. Det var även ovanligt blött för min del på returen. Fick uppleva de mäktigaste packisbergen någonsin sen jag åkt ut och tittat på dem. Kunde endast laga en måltid ute på grund av vinden. Hade mysigt stughäng och även om helgen inte blev som jag tänkt det blev det en avkopplande vistelse på Kluntarna. Detta äventyr finns även som en film på Youtube.

Kluntarna-Hindersöstallarna 15,2 km

Lämna en kommentar