MTB Södra hamnplan-Junkön 28/1 2024

Ett nytt försök att cykla till Junkön planerades för denna dag. Jag packade med handduk och badbyxor då vi skulle basta på Junkön och tog med mat för att grilla lunch. Kvicksilvret låg runt nollan denna gången och inte -24.

Kranen vid Södra Hamnplan, Luleå

Korpar kraxade och flaxade olycksbådande runt kranen. Det blåste vid havet så jag drog på mig de skyddande skalkläderna. Den där härliga känslan av äventyr infann sig.

Matilda, Mieszko och undertecknad
Starten på isvägen mot Gråsjälören

Trion siktade mot Gråsjälören och sen mot Granudden för att sen gena mot flygplatsen. Det visade sig att det blev inte en genväg.

Nedfarten till isvägen mellan fastland och Sandön var blöt
En skön cykeltur på Sandön omsluten av skog
Avfarten mot Junkön
Går ändra vikten på vägens tålighet
Nedfarten till isvägen mellan Sandön och Junkön
Överfarten till Junkön bjöd på hård motvind
Junkön och servicebyggnaderna

Vi hade gjort dålig research inför denna turen för bastun var låst och det fanns ingen nyckel vid bokningsschemat. Saknades information om hur en bokar bastun. Stod endast att bastun bokas 24 timmar före. Sökte på webben om information men fanns ingenting som kunde förklara hur en bokar bastun. Jag hade hört att människor bastat på Junkön på vintern. Var van att basturna på Hindersön, Brändöskär och Kluntarna är öppna för allmänheten.

Bastun var låst och det fanns ingen nyckel

Upptäckte att jag glömt mina chorizokorvar hemma. Fick äta korvbröd med rostad lök med senap. Hade te, mörk choklad och apelsin med mig. Fick en vegkorv med glutenfritt tortillabröd av paret. Det var riktigt gott. Det var skönt med den värmande elden.

Junköfiskarnas fiskeredskap
Vacker frostbiten skog på Junkön
Returen var tacksamt nästan vindstilla
Vad är detta för tecken månntro?
Inte crop circles men ice circles
En stålfågel med sina passagerare i buken på väg till Luleå AirPort
Solnedgången
På väg tillbaka på Sandön
Nära fastland igen

Det var en härlig cykeltur med trevligt sällskap. Passagen mellan Sandön och Junkön var tuff i motvinden. Vi fick uppleva en dag i skärgården från soluppgång till solnedgång.

Knöppelåsen-Junkön tor 62,8 km

Lämna en kommentar