Turskidor Abisko-Nissonjohka 11/4 2022

Hade bokat Kårsavaggestugan denna dag men avbokade den pga att jag var så slut i kroppen. Personalen i receptionen berättade att det inte hade gått någon skoter med förnödenheter till stugan så det kunde vara en meter snö efter leden. Efter tejpning av höger häls blåsa och jag satt compeed på vänstra öppna skavsåret bestämde jag mig för att ta mig en dagstur i området med lunch.

Genom björkskogen

Tog turskidorna från parkeringen vid tågstationen vid Abisko Turiststation. Hade tänkt mig åka skidor på blå leden mot Paddos. Såg inga ledmarkeringar. Hamnade till slut på Kungsleden och vinterleden/skoterleden som var som en autostrada. Det gick bra det också.

Lapporten

Stannade till vid apelsintallen och skrev i gästboken. Hade inte apelsiner med mig men väl en chokladkaka med apelsinsmak och åt nötter samt drack vatten. Mötte en kvinna på skidor med hund som bodde på ett pensionat i Abisko Östra. Hon kom från Göteborg och gillade skarpt Abisko som hon tyckte hade allt på vintern. Hon berättade att det var väldigt brant från Kårsavaggestugan.

Apelsintallen
Apelsintallen med brevlådan för gästbok
Nissonjohka rastplats

Leden anslöt till sommarleden och jag siktade på rastplatsen vid Nissonjohka. Väl framme fick jag ta bort snön som fastnat under skidorna. Satte mig i vindskyddet. Blev en frystorkad rätt, nötter, te och vatten. Vinden hade ökat och vindbyarna visslade ibland i taket på vindskyddet. De nakna björkarna svajade i vinden mot den grå himlen. Abiskojåkkå brusade avkopplande.

Abiskojåkkå

Här hade jag tagit första rasten på min stora vandringstur Abisko-Nikkaluokta sommaren 2021. 2017 hade jag åkt skidor på hyrda turskidor tur och retur efter sommarleden/skidleden i morfars fotspår.

Abiskokanjon

Åkte sen skidor efter sommarleden/skidleden som bitvis var brant och kurvig. Åter till Abisko Turiststation blev det välgörande ett bastubad igen.

Abisko-Nissonjohka 11,5 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: