Mina fem bästa natur och friluftsfilmer

Bläckfisken och jag (2020) En dokumentär som handlar om Craig Foster som brunnit i bägge ändar, tappat kontakten med sin son och sin inspiration som filmare. Han gör det enda han kan komma på att likt i ungdomens dagar fridyka i havet bland de Sydafrikanska kelpskogarna. Han möter en bläckfisk i kelpskogarna som han lär känna och de utvecklar en vänskap som påverkar honom på ett omvälvande plan och hans syn på naturen. En personlig naturdokumentär som förändrar honom från att vara en betraktare av naturen till att vara en del av den. Skildrat med ett vackert och följsamt foto i världsklass. En film som berörde mig starkt och väl värd att se igen. https://www.netflix.com/title/81045007?s=a&trkid=13747225&t=cp

Alone in the wilderness (2004) En riktig klassiker bland naturdokumentärer. Handlar om Richard ”Dick” Proenekke som flyttade till Alaska och byggde en timmerstuga med sina egna händer och enkla verktyg och bodde där av och till under 30 år. Han hade varit sängliggande under sex månader från en infektion som han fått från sitt jobb som snickare i amerikanska marinkåren och då bestämde han sig för att bevara sin hälsa och kroppsliga styrka. Han filmade åtskilliga rullar smalfilm som blev flera dokumentärfilmer varav den första Alone in the wilderness handlar om hans bygge av timmerstugan under sommarsäsongen och hans första vinter i den. Filmad i ett lugnt tempo och med en kamera som rullar och Dick som arbetar eller rör sig framför kameran är en filmstil vi är vana av att se idag. https://youtu.be/iYJKd0rkKss

Into the wild (2007) Den dramafilm inom genren friluftsfilmer som påverkat mig otroligt mycket och lämnat efterdyningar är Into the wild om Christopher McCandless. Han drömmer om friheten i naturen och dumpar sin bil, bränner sina pengar, byter namn till luffaren Alexander Supertramp, lämnar sin familj och konsumtionssamhället, skänker bort sin pensionsfond och beger sig ut på det stora äventyret med Alaska som slutmål. Avsaknaden av karta och kompass får dock ödesdigra konsekvenser för honom. Filmen har lett till att jag har läst Jon Krakauers välskrivna skildring om Christopher McCandless öde som dock inte fokuserar helt på honom utan även handlar om Jons äventyr och andra äventyrares. Jag har även inspirerats att läsa några av de böcker som Christopher läste på sitt äventyr som Walden av Henry David Thoreus och Varghunden av Jack London. Filmen har ett makalöst specialskrivet soundtrack av Eddie Vedder från Pearl Jam. Filmen är fantastiskt välskriven och regisserad av Sean Penn. https://youtu.be/XZG1FzyB8DI

Wild (2014) En film som är baserad på författaren Cheryl Strayeds starka bok om hennes långa inre och yttre resa på Pacific Crest Trail. Jag sträckläste boken som berörde mig mycket starkt. Filmen är en fin och vacker filmatisering av boken med en makalös Reese Witherspoon i huvudrollen. Cheryl hamnar i en depression efter modern dött i cancer och flyr från detta in i ett självdestruktivt sex- och heroinmissbruk vilket slår sönder hennes äktenskap. Hon ser en guidebok om vandringsleden Pacific Trail Crest i en bokhandel och bestämmer sig för att vandra mellan Mojaveöknen i södra Kalifornien till gränsen mellan Oregon och Washington i norr för att rädda sig själv från undergången. Hon bär en gigantisk ryggsäck som hon kallar monstret och vandringsskor som är för små. En vandring som tar henne över tre månader och sträcker sig närmare 180 mil. Genom vandringen gör hon en inre resa och möter sorgen och saknaden. Jag har sett filmen flera gånger med stor behållning. Vackra miljöer och Cheryl bjuder på sina tillkortakommanden. https://youtu.be/tn2-GSqPyl0

Touching the void (2003) Är ett docudrama som handlar om två bergsklättrare Joe Simpson och Simon Yates som ska klättra den västra sidan av Siula Grande i Peruanska Anderna 1985. De når toppen men en storm rullar in och Simpson råkar ut för en allvarlig benskada från ett fall under nedstigningen. Paret genomför en självräddning och Yates firar ner Simpson under den dånande stormen. Yates kan inte i stormen se var han firar ner Simpson som fastnar på kanten av en klippa och han kan då varken fira upp eller ner Simpson. Efter en timme utan framgång måste han ta det ödesdigra beslutet att kapa linan. Simpson faller ner i en skreva och Yates tar sig tillbaka till baslägret. En nagelbitare till dokumentär dramatiserad med skådespelare och intervjuer med klättrarna. Ett klättringsdrama vars beslut att kapa linan var omdebatterat bland klättringskretsar. En mäktig dokumentär som jag fortfarande minns starkt om människans enorma överlevnsdsförmåga. https://youtu.be/3Xxi_icc8EI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: