Vandring till Hänghuvudets Naturreservat 3/11 2020

Rutten upp via första älgtornet från Indersti.

Jag spenderade en långhelg i min stuga. Efter storm och regn hela måndagen kom solsken och vinden bedarrade så jag förberedde mig för en topptur till favorittoppen Hänghuvudet.

Vy mot Hänghuvudet från fönstret när jag diskar.

Förberedde knäckebrödmackor med cheddarost och the till toppturen. Lyssnade på Neil Youngs album Harvest. Peppar och saltburkarna i fönstret har jag fått från min brorsdotter Tilde.

Bäverfällen

Tog roddbåten till Indersti där min far är uppvuxen. Det låg endast lite is vid stranden annars hade värmen och stormen tagit bort isen. Ryggsäcken var signalröd och den stickade mössan var orange dagen till ära. Bra färger under älgjaktstid.

Vid norra delen av sjön Åträsket och där Abrahamsån rinner ut ligger det gamla gårdsstället Indersti beläget där min far Stig växte upp med min farfar Rickard och farmor Agda. Det ursprungliga gårdshuset finns inte kvar men ladugården är kvar.

Bron över Indersti.

Bron över Abrahamsån fanns inte på den tiden min far var liten så när de flyttade till Åträsk rodde de med båt över sjön Åträsket med bohaget. Fanns endast en spång över Abrahamsån på den tiden.

Skogsvägen Hänghuvudvägen hade frusit under natten så det krasade om det hårda sandiga ytterlagret som is när jag vandrade vägen fram. Skogsvägen var som ett hårt skal på ett surdegsbröd. Vatten porlade ymmnigt från bäckarna som gick under vägen och en och annan skogsfågel flaxade upp från trädgrenar. Jag har tidigare också sprungit och cyklat på den mjuka sandbeklädda skogsvägen. Det finns en geocach i området att leta.

Mossa i flera färger.
Första älgtornet och traktorvägen.

Denna gången jag gick jag på Hänghuvudsvägen valde jag vägen upp från det första älgtornet. Det går en gammal traktorväg vid älgtornet en bit upp efter berget. Denna väg var ny för mig. Avstånd från Indersti till Hänghuvudet för denna rutt är mellan 3,3-3,6 km medel till svår vandring. Oftast brukar jag köra till det andra älgtornet och gå rakt upp bredvid naturreservatskanten och sikta mot skogsvägen uppe på berget. Det är en bitvis fysiskt tung och brant vandring med ett parti med stora stenar. Avståndet för den rutten är 1 km. Denna gången tog jag mina hopfällbara vandringsstavar på min vandring.

Traktorvägen

Vattnet letade sig efter traktorvägen som tillslut tog slut och gick över i en björkskog. Bruna löv låg på vägen.

Jag siktade upp mot skogsvägen uppe på ryggen av berget. Solen lyste vackert mellan träden på ett trollskt sätt.

Skogsvägen som går till Hänghuvudet.

En alternativ väg till Hänghuvudet är att köra söderut från Åträsk till Myrträsk eller som det står på skylten Abrahamsån och ta höger på Grankölvägen. Ta sen höger mot Klintträsket. Nästa höger och sen höger igen på Klingträskvägen som går upp på ryggen av berget. Vägen har varit så dålig så jag rekommenderar inte en vanlig personbil utan en suv eller högre fyrhjulsdriven bil för att färdas upp mot Hänghuvudet. Går också köra via Boden och Sandträskvägen. Det tar ca 10 minuter för mig att gå upp på Hänghuvudet från vändplanen slutet av skogsvägen.

Vändplanen vid slutet av skogsvägen.

Egentligen ligger toppen av Hänghuvudet enligt kartan längre västerut men denna toppen har vi alltid kallat Hänghuvudet. Den är mer spektakulär och erbjuder en av Bodens Kommuns bästa utsikt. Här slutar skogsvägen vid en vändplan.

Inreträsket och Åträsket.

Närmast i bild ligger Inreträsket och nedanför (ovanför i bild) ligger Åträsket.

Det är mäktiga 90 meter ner från toppen och till branten. Detta är barndomens topp dit min bror, jag och en kompis gick upp en gång när vi var små för att sova i tält på toppen. Vi var nog för många i tältet och kompisen var lång så på natten vaknade vi av att ryggåstältet hade öppnat sig mot himlen och regnet störtade ner på oss tre. Vi packade ihop vid 5 tiden och gick tillbaka till Åträsk trötta och blöta.

Läs mer:

https://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/besoksmal/naturreservat/boden/hanghuvudet.html

https://naturkartan.se/sv/norrbottenslan/hanghuvudet#

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: