Vandring i Höga Kusten del 2: Skuleskogens Norra Entré-Tärnättholmarna-Tärnättvattnen 22-24/10 2020

1. Parkeringen och Entré Nord. 2. Stugan vid Tärnättholmarna. 3. Stugan vid Tärnättvattnet.

Körde in via E4an och genom Näske. Spotify hade valt åt mig en spellista från 80-talet kallad ”Tidskapsel”. Modern Talking sjöng för mig ”You’re my heart, You’re my soul” när jag körde in på grusvägen mot Nationalparken. När jag kom till Skuleskogens Nationalpark Entré Nord gick precis ett sällskap på 6 vandrare med pannlampor in på leden för att vandra söderut. Jag misstänkte att de skulle vandra till den större stugan på Tärnättholmarna som min dotter och jag sovit i tidigare.

Entré Nord

Vandringsleden var ibland bred och slät och ibland med rötter, sten och rinnande vatten. En del partier hade en klippvägg till höger. Björkarna lyste upp i pannlampans sken.

Jag hade lämnat in min Gore Tex jacka på lagning på Sömnadskollektivet i Luleå. Hade använt dem en gång tidigare och jag var jättenöjd. Tycker om att det är ett socialt arbetsintegrerat företag. Det är ett bra hållbarhetstänk att laga istället för slänga. Det är så pass bra jackor som varit trasiga så det var värt att lämna in dem för lagning. Så på denna tur använde jag min nya morotsorangea allround jacka som sportbutiken kallar den. Materialet är nog inte lika hållbart som Gore Tex. Den är billig men enkel. Framfickorna hamnar mitt i midjebälte på ryggsäcken. Jag blev blöt inne i jackan under denna regniga tur, finns ingen innerficka och det är inga dragkedjor under armarna för att öppna upp för ventilation. Jackan passar bra att cykla med till jobbet. Kommer använda min välanvända Gore Tex jacka i fortsättningen på mina vandringsturer.

Jag i min morotsorangea allroundjacka.

Jag vandrade 3,4 km i pannlampans sken och kom tillslut till övernattningsstugan på Tärnättholmarna vid Tärnättsundet och tittade först in i vedboden som var tom. Vid vedkubben låg lite blöt ved. Gick in och kollade i stugan och där fanns torr ved. Vågade inte chansa att gå vidare in mot Tärnättholmarna för att finna den andra eller tredje stugan full med vandrare eller slut med ved. Jag planerade att sova själv i stugor på denna tur, ville inte dela stuga med andra pga corona. Hade med mig tältet om stugorna skulle vara fulla.

Vilken lycka att kunna tända upp i kaminen och torka alla de blöta kläderna och fylla stugan med skön värme. Klöv veden som var inne och tog in veden som var ute vid kubben och torkade den på och bredvid kaminen. Fanns gott om ved att elda med. Denna övernattningsstuga var en fyrbäddsstuga med madrasser.

En gåva från en vandrare 10/10.

Lagade middag med gas som fanns i stugan. Fanns tre stora gastuber varav två var fulla. På bänken fanns massor med mat. Verkade som om maten kom från Holland. Tre påsar med nudlar såg ut som att råttorna ätit på. Gick till kojs i min sovsäck vid midnatt och vaknade senare under natten till prasslande och skrapande ljud från murstocken. Klev upp från sovsäcken och fick se en mus på bänken. Sen försvann den illa kvickt. Jag gick och lade mig och somnade för att proceduren skulle upprepa sig. Jag klev upp och tog en kasse. Fick tag på musen och stoppade den i kassen och gick ut i skogen och släppte ut den en bit ifrån stugan. Gick och lade mig för att sova och vaknade igen till prasslet. Musen hade återvänt till stugan. Jag klev upp flera gånger under natten men fick inte tag på musen.

Vaknade runt 9 snåret och då var det tyst och lugnt i stugan. Musen hade nog somnat efter sin nattliga matfrossa. Den hade försökt dra igenom en bit av nudelkakan in i öppningen till murstocken som var igentäppt med tidningspapper. Steg upp trött till en mycket vacker, solig och svalare dag. Lagade frukost, diskade, tvagade mig i det kalla vattnet i viken och sopade golvet. På dasset såg frigolitsitsen inte trevlig ut men jag rengjorde den så gott det gick med multirengöring som är bra till allt.

Jag vandrade sen in mot Tärnättholmarna och såg att den stora timmerstugan var ockuperad med ryggsäckar men vandrarna var inte där. Förmodligen var det sällskapet jag såg igår. Gick ut till den sista lilla stugan med två bäddar vackert beläget i en vik. Såg några sportfiskare på håll. Valde att inte stanna där ute för övernattning då det var tidigt på dagen. Såg ett svanpar och mötte vid det nybyggda vedskjulet tre andra trevliga vandrare som var ute på dagstur på rundslingan Södra Entrén-Tärnättholmarna-Tärnättvattnen-Slåttdalsskrevan-Södra Entrén. Jag blev rekommenderad av dem att besöka Höga Kusten bron och södra delen av Höga Kustenleden.

Vände tillbaka mot fastlandet och siktade på Tärnättvattnen via leden västerut via en brant stigning. Leden gick genom en skreva med klippblock. Tung vandring med tung packning. Fick ta och vila och dricka vatten vid en vacker utsiktsplats. Njöt av utsikten och såg Tärnättholmarna från håll.

Stugan vid Tärnättvattnen var ledig så jag ockuperade den. Min dotter och jag hade sovit i denna stuga på hennes första vandringstur någonsin. Länsstyrelsen har inte låst stugorna men rekommenderar en eller flera dagsturer. Det kom en vandrare som ville sova i stugan men jag var skeptisk. Det är svårt att hålla social distans och hygien i en trång stuga som Länsstyrelsen menar. Jag håller med dem. Vandraren valde att gå vidare till någon annan stuga. Jag lagade min lunch med torrfoder, tände eld i kaminen och kokade en kopp the för inmundigande på bänken till stugan med den värmande solen i ansiktet. Det kom en man med kameraväska, kamerastativ och ryggsäck. Han berättade att nu när han inte behövde jobba för att försörja sig hade han nu ett eget projekt sen ett år tillbaka att ta 100 bilder i Skuleskogen. Han hade också skrivit en bok om Nordenskiöldloppet som gick från Jokkmokk till Kvikkjokk på 22 mil enkel väg som var den första och tuffaste skidtävlingen. Jag kommer att beställa boken åt mig när den kommer ut. Han berättade att han sovit i stugan en gång och att det under den natten smällt till i stugan.

På kvällen gick jag ut utan pannlampa och njöt av att se den stjärnklara natthimlen och månen som speglade sig i tjärnen. Det blåste friskt och det var skönt att dra på mig min dunjacka som jag har som förstärkningsplagg. Köpte billigt på en sportbutiks outlet. Stuvar ner dunjackan i en packpåse/kompressionspåse. På fötterna hade jag stickade sockor från en bekant från Tyskland och på det Foppatofflor. Inte den vackraste synen men skönt. Har alltid några andra skor att byta från kängorna vid lägerplatsen.

Jag vaknade till 5:30 av att det small till i stugan som om något hårt slog mot stugan. Hörde sen även prassel och krafs från en mus utanför eller i stugan. Var det musen från Tärnättsundet som ville utkräva hämd?

Jag klev upp tidigt strax efter 6 när det fortfarande var beckmörkt och lagade frukost. Läste Karin Smirnoff och löste korsord. Kvicksilvret låg på – 1. Hade med mig en kasse och fyllde den med kvarglömt skräp i form av plastflaskor, plastförpackningar och värmeljushållare. När solljuset kom fram startade jag min vandring tillbaka till bilen. Löven frasade under fötterna och det låg frostkristaller på marken. Det var en halvmulen dag med lite sol emellanåt. Kände mig tacksam för denna tid i Skuleskogen och speciellt för tiden vid stugan vid Tärnättvattnen.

Läs mer:

https://www.sverigesnationalparker.se/park/skuleskogens-nationalpark/

https://www.sverigesnationalparker.se/park/skuleskogens-nationalpark/upplevelser/tarnattholmarna/

https://www.sverigesnationalparker.se/park/skuleskogens-nationalpark/upplevelser/naskebodarna/

Fortsättning följer i del 3.

Eller läs om mitt äventyr i Balesuddens Naturreservat i del 1.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: