MTB på Isälvsleden: Sundkammen-Missutjärn 10/10 2020

1. Parkeringen 2. Slutet på Sundkammen 3. Stugan vid Missutjärn
Roddbåten för Isälvsleden som har cykelhållare

Jag hade läst en par bloggar om mtb cykling efter Isälvsleden och blev inspirerad av att cykla den själv. Isälvsleden är en 60 km lång vandringsled som sträcker sig längs Vindelälvsåsen från Vindeln till Åmsele. Leden passar även bra att cykla med mountainbike och vissa delar av leden har alternativa sträckor som passar bättre för cykling än för vandring. Det finns flera entréer, vindskydd med dass och eldstäder och en stuga. När jag läser bloggar om leden rekommenderas sträckan Hällnäs till Åmsele för cykling och Sundkammen benämns som den mest spektakulära delen av leden.

Vy mot Djupsund från slutet Sundkammen. Jag har en sadelväska med extraslang, pump, lite verktyg, tandtråd och nål för att sy ihop trasigt däck och lim för att limma ihop lagningen.

Sundkammen är en del av rullstensåsen Vindelälvsåsen som formades av isälven som forsade fram under inlandsisen när den tryckte fram i området. Tidigare har jag imponerats av rullstensåsarna i Hossa Nationalpark i Finland men nu anser jag att Sundkammen är mäktigare.

Leden på Sundkammen

Svarta tallar från naturvårdsbränning. Länsstyrelsen bränner ibland skogen under kontrollerade former för att bevara och återskapa biologisk mångfald.

Naturvårdsbränning
Leden uppe på rullstensåsen Sundkammen
Ett av flera vindskydd med eldstäder och dass.
Dass vid vindskyddet vid södra delen av Djupsundssjön

Missutjärn är en dödisgrop som bildades av ett stort isblock som lossnade från inlandsisen och täcktes med grus, sand och sten. När isen smälte blev det en grop som vattenfylldes. Vattnet i Missutjärn går att dricka om du kokar det. Finns en brygga också.

Missutjärn

Vindskydden har så pass djupa sittbänkar att tre kan sova i ett vindskydd.

Vindskyddet vid Missutjärn

Fyrbäddsstugan som sköts av Friluftsfrämjandet var fin och ligger vid Missutjärn. Jag åt lunch där, tände en brasa för att värma min frusna lekamen och torka de blöta kläderna. OBS läs instruktionen innan du tänder i kaminen så slipper du bli rökt.

Friluftsfrämjandets stuga vid Missutjärn

Jag mötte en del vandrare, cyklister, människor med hundar och en barnfamilj på leden.

Min stolta springare

Reflektioner: Nästa gång är jag sugen på att övernatta i eller vid stugan vid Missutjärn och cykla sträckan Missutjärn till Hällnäs. Jag är trött och har träningsvärk i låren men lycklig över de mäktiga upplevelserna från Isälvsleden. Jag fick mersmak av området men kör nu hem. Hit återvänder jag igen.

Mer att läsa om Isälvsleden: http://isalvsleden.se/news_1.html https://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/besoksmal/naturreservat/kammen.html https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/isalvsleden/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: