MTB och vandring till Skierfe 11-13/9 2020

Jag gjorde en tredagars tur till Aktse och Skierfe i finaste höstfärgerna. Hade läst mycket innan om toppturen till Skierfe och om cykelvägen som inleder turen. Hade också hört av bekanta som hängt hängmatta vid Aktse. Min dröm att sova i hängmatta vid Aktse och se vyerna från Skierfe skulle uppfyllas. Toppturen skulle visa sig ske på Vandringens dag 12/9 instiftad av Svenska Turistföreningen.

1. Parkeringen och start cykelvägen 2. Start vandringsleden 3. STF Aktse 4. Skierfe

DAG 1: Stannade i Jokkmokk och köpte en lätt liten vattentät ryggsäck som tog liten plats att stuva in i min stora ryggsäck. Den lilla ryggsäcken skulle jag använda för toppturen och även för cykelturerna till jobbet. Körde mot Kvikkjokk och svängde av innan Tjåmotis mot Seitavaare kraftverk.

Lämnade bilen vid parkeringen slutet av vägen och laddade med lunch. Växlade till min mountainbike och cyklade inledande över bron över Sitoälven. Den smala grusvägen är en mil och tog ca 45 min att cykla. Går att cykla med vanlig cykel.

Sitoälvbron
Cykelvägen till Aktse

När jag kom fram till båtlämningen upptäckte jag att jag hade glömt cykelnyckeln i bilen så jag kunde inte låsa den. Lämnade den vi ett träd och hoppades att den skulle vara kvar vid returen. Kläderna på överkroppen var sjöblöta efter cykelturen så ombyte skedde. Efter lite intag av näring och vätska började jag vandra den 6,3 km långa leden till Aktse.

Båtlämningen med Skierfe och Nammasj i bakgrunden

Väl framme vid Aktse ville jag inte hänga min hammock vid Stf Aktse utan gick uppför berget för att finna bättre utsikt över nejderna.

Fjällhemmanet vid Aktse

Det var en tung vandring uppför berget med packningen. Jag gick även utanför leden. Hittade en bra hängplats strax innan leden till Skierfe börjar och trädgränsen slutade. Fanns en liten öppen plats och en par björkar med lämpligt avstånd mellan. I närheten rann en liten bäck.

Hängplatsen

Använde min DD Frontline hammock, DD underquilt, Snugpack sovsäckspåse om det skulle blåsa, Henessy hex tarp och tog med mina tofflor.

Dag 2: Packade mat, varmvatten och extrakläder i dagturryggsäcken för toppturen. Hade sovit gott och länge till 8:40 så kom iväg sent.

Korsningen där Kungsleden möter leden till Skierfe

Det hade regnat lite under natten och det låg regntunga moln över Skierfe så toppen inte syntes. Det kändes inte så hoppfullt med utsikten just då.

Utsikt mot Skierfe vid den heliga klippan

Turen upp till Skierfe gick bra och jag mötte flera vandrare. Molnen lättade vartefter. Utsikten var mäktig. Som en tysk sa Lapplands bästa utsikt.

Utsikt in mot Sarek med Nammasj till höger
Utsikt mot Aktse

Glömde skeden till det frystorkade så det blev powerbars och jägarsnus till lunch istället. Njöt av den mäktiga utsikten och konverserade med andra trevliga toppbestigare. Vände sen tillbaka till lägret för att vila och njuta av utsikten. Fick också närgånget besök av lokalinnevånarna.

Dag 3: Det var lättare att vandra nerför höjden och tillbaka till båtlämningen. Det var soligt och fint väder så de vackra höstfärgerna framträdde på ett fint sätt. Körde sen till Jokkmokk för att tanka och äta kebabtallrik innan resterande hemfärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: