Vintercykling

Jag har blivit vintercyklist med åren och tänkte dela med mig om hur jag klär mig och utrustar cykeln för den kalla årstiden.

Cykling på Luleås Isbana.

Kläder:

När det blir lite svalare så cyklar jag med goretexkläder med över och underdel. Vinddraget kyler och min lekamen behöver ett skyddande skal. Byter från mina tunnare cykelhandskar till mina lobsterhandskar som är tvådelade plus tumme. Är det kallare har jag en linervante av ull under handskarna. Är det ännu kallare tar jag mina tumhandskar med innerfoder som jag har när jag åker turskidor. Har buff på mig för att skydda halsen mot vinddraget. Hittade en fodrad buff som passar bättre på vintern. Under hjälmen en tunnare mössa. Är det kallare väljer jag en merinobalaklava för att skydda ansiktet. Tar på mig en T-shirt och en fleecetröja på överkroppen och är det kallare tar jag på mig ett merinounderställ och om det är riktigt kallt kan jag ha en täckbyxa och täckjacka. Har vanliga byxor på underkroppen. På fötterna två par merinoullsockar varav ett tunnare par. Skorna ett par vattentäta fodrade vinterkängor när det blir kallare. Svaga punkter för mig vid kyla är ansikte, händer och fötter. Jag har med mig ett ombyte till jobbet eftersom jag blir svettig av cykelturen.

Cykeln:

Har en ficklampa i en hållare på styret och bak en uppladdningsbar liten baklampa. Går snabbt ta lös lamporna om jag vill och går också lämna kvar på cykeln. Tidigare hade jag en dyr Silva pannlampa med kabel och batteripack som var för dyr att lämna kvar på cykeln och tog en stund att montera på och av. Jag byter till vinterdäck med dubb under den snöiga och isiga årstiden och har nu lärt mig göra däckbytet själv. Hemligheten är att fylla däcket med rejält mycket med luft och sen släppa ut luft. Jag har varit med om att däcket har suttit ojämt på fälgen. En pump med tryckmätare som jag ställer på golvet underlättar vid luftpåfyllningen.

Gamla cykeln med Silva pannlampa monterad under cykling hem från jobbet.

Hur klär du dig vid vintercykling och hur utrustar du cykeln?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: